latinica  ћирилица
16/05/2019 |  18:45 ⇒ 22:30 | Autor: RTRS

Banjaluka: Komisija zabilježila štete u 25 naselja

Komisije za procjenu štete obilazi poplavljene lokacije u Banjaluci. Dvije komisije popisuju štetu na stambenim i pomoćnim objektima. Sutra na teren izlazi i treća, koja će obići poljoprivredna gazdinstva. Štete su zabilježene u 25 naselja.

Iz dvorišta porodice Petrović voda se još nije povukla. Ovo je prvo domaćinstvo koje je posjetila gradska komisija za procjenu štete. Danijel Petrović kaže – kada živite u naselju koje često biva poplavljeno, upozorenja o rastu vodostaja Vrbasa shvatate ozbiljno.

- Ušla je voda u garažu 35-40 centimetara i u garažu iza kuće. Bilo je dosta stvari u garaži koje su oštećene, neke vrijednije smo iznijeli, ali nismo sve uspjeli - kaže Danijel Petrović.

Najviše štete prijavljeno je u Lazarevu, Kuljanima i Zalužanima, ali posla ima i u drugim naseljima.

- Riječ je o 25 mjesni zajednica. Komisija će popisati i vidjeti koji je procenat ugroženosti, procjena štete. Od sutra treća komisija kreće na teren, koja će da popiše poljoprivredne površine stradale u poplavama - istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Komisije obilaze domaćinstva evidentirana u Odsjeku civilne zaštite. Međutim, Zdravka Tramošljanin na spisak se upisala tek danas, kada je komisiju srela u naselju.

- Podzemne vode su ušle u podrum. Nismo imali izljev u kuću. Bilo je strašno gledati - priča Zdravka Tamošljanin.

Prema prvim podacima, najviše štete pričinjeno je na pomoćnim objektima.

- Već je sada jasno da je veoma mali broj stambenih objekata gdje je voda prodrla u stambene prostorije. Uglavnom je riječ o dvorištima, pomoćnim objektima, garažama - ističe Milenko Šajić, portparol Gradske uprave.

Prve preliminarne podatke, Komisija za procjenu štete trebalo bi da saopšti naredne sedmice. U međuvremenu, Domu zdravlja Banjaluka izdat je nalog o dezinfekciji poplavljenih objekata u 11 banjalučkih naselja.