latinica  ћирилица
16/05/2019 |  19:23 ⇒ 22:40 | Autor: RTRS

Šansa za privrednike - saradnja Srpske i ruske oblasti Nižnjenovgorod

U Banjaluci su otvoreni Dani Nižnjenovgorodske oblasti. Potencijale Srpske, predstavnicima ove ruske oblasti, predstavio je premijer Srpske Radovan Višković. Privrednici ruske gubernije poručili su da su zainteresovani za saradnju.

Ruska delegacija zainteresovana je za saradnju u metaloprerađivačkoj, automobilskoj i prehrambenoj industriji i proizvodnji medicinske i saobraćajne opreme. Obje strane su za formiranje zajedničkih preduzeća, koja bi se predstavila na evropskom, i na tržištima u Rusiji i Srpskoj. Srpsku posebno interesuje gradnja gasovoda Јužni tok prema Banjaluci.

- Na sastanku smo predstavili potencijale Republike Srpske, a jedan od njih jeste i geografski položaj. Ponudili smo da sa privrednim subjektima iz Rusije imamo zajedničku proizvodnju koju ćemo plasirati na evropskom tržištu. Ponudili smo i da ulažu u energetski sektor, a spremni smo da gasovod Turski tok bude nastavljen i prema Banjaluci - rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.  

Više od 100 privrednika iz Nižnjenovgorodske oblasti posjetilo je Banjaluku. Ocijenili su da su mogućnosti za saradnju ogromne. Imaju i konkretne prijedloge.

- Računamo na dugotrajnu i plodotvornu saradnju i u tom pravcu su učinjeni ozbiljni koraci. Zainteresovani smo za saradnju u svim oblastima, kako u oblasti industrije, tako i privrede. Takođe smo razgovarali i o saradnji u oblasti turizma gdje postoji ogroman potencijal - poručio je Јevgenij Ljuljin, viceguverner Nižnjenovgorodske oblasti.  

Ovo je nastavak realizacije prošlogodišnjeg sporazuma, kojim će privredna saradnja biti ojačana, kaže ministar energetike i rudarstva Petar Đokić.

- Postoji visoki interes i velike mogućnosti i uvjeren sam da će biti i rezultata. Imali smo ih i do sada, ali želimo mnogo više i ova posjeta treba da bude prelomna tačka u daljim aktivnostima - istakao je Đokić.

U Privrednoj komori nadaju se i povećanju spoljnotrgovinske razmjene, koja je u prošloj godini bila manja.

- Izvoz iz Srpske u Rusiju smanjen je sa 46 miliona na 28 miliona KM, a uvoz sa 680 miliona na 540 miliona KM - kaže  Pero Ćorić, direktora Privredne komore Republike Srpske.

- Doveli smo veliku delegaciju privrednika i odredili osnovne sektore koji su interesantni za potencijalnu saradnju, a to su mašinska industrija, poljoprivreda i medicina - ističe Ivan Razuvaiev, generalni direktor Privredne komore Nižnjenovgorodske oblasti. 

S predstavnicima resornog ministarstva Nižnjenovgorodske oblasti razgovarano je i o saradnji u obrazovanju i kulturi. Ruska delegacija, koja je posjetila banjalučku Gimanziju, zainteresovana je za saradnju u oblasti srednjeg obrazovanja kroz razmjenu učenika i stručno usavršavanje profesora.