latinica  ћирилица
16/05/2019 |  19:31 ⇒ 17/05/2019 | 10:36 | Autor: RTRS

Proslava naredne godine u uniformama Vojske Republike Srpske

Dan Vojske Republike Srpske naredne godine biće obilježen postrojavanjem vojnika u uniformama Vojske Srpske, izričit je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, dan nakon što je protiv njega - upravo zbog ovih stavova, Željko Komšić podnio krivičnu prijavu. Niko, kaže Dodik, nije pominjao rat, riječ je isključivo o svečanosti i baštinjenju tradicije Vojske Republike Srpske.

Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk ima pravo na pukovske uniforme. To će, naredne godine na obilježavanju Dana Vojske, biti svečane plave uniforme Vojske Republike Srpske, poručio je Dodik. Za to mu, kaže, ne treba saglasnost Ministarstva odbrane BiH, jer ističe da je on nadležan njima, a ne obrnuto.

- Pošto oni to nama brane, sad tražim i to ću uraditi, da u Republici Srpskoj nađemo sredstva i napravimo uniforme za taj dan za jedan broj momaka koji neće imati oružje, ali će imati uniforme. Ako ne može u Kasarni Kozara, da ne bi oficiri imali problema, još bolje da se postroje na stadionu Borca i da pozovemo 5.000 ljudi da dođu da vide kako to izgleda - poručuje Dodik.

Dodik je ponovio da je ukidanje Vojske Srpske i njeno integrisanje u Oružane snage BiH bilo velika greška, koju su napravile sve političke partije u Srpskoj, jer je time, kaže, izgubljen dio identiteta Republike Srpske. Reagovanja međunarodne zajednice, i u ovom slučaju su pokazala da je ona dio problema, jer se i u ovaj slučaj uplela pristrasno, tvrdi Dodik.

- Izmislili su priču o paravojsci u Republici Srpskoj, pa su napravili ogromnu galamu o naoružavanju Policije, iako je kantonalna policija u Sarajevu uzela više oružja nego Republike Srpske. Sada galame na priči o formiranju rezerevnog sastava. To je naše pravo, kao što je naše pravo da procjenjujemo šta je od najveće važnosti i da poštujemo okolnosti u kojima se nalazimo - jasan je Dodik.

Komentarišući najave visokog predstavnika Valentina Incka da bi mogao da upotrijebi bonska ovlašćenja, Dodik je rekao da se to neće desiti. Sličnog stava je i premijer Radovan Višković.

- Može da okači mački o rep svoja bonska ovlašćenja. Provociram ga da to uradi, da vidim koliko je jak. Savjet bezbjednosti nije donio nikakvu odluku o korišćenju bonskih ovlašćenja, bilo je rasprave, bilo je i onih koji su rekli da to nije prihvatljivo, ali nema odluke Savjeta bezbjednosti - poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Višković ističe da su bonska ovlašćena prošlost.

- Mislim da je to vrijeme iza nas i ne vidim neku posebnu opasnost. Ako ja mogu dati i poslati poruku visokom predstavniku, mislim da je prošlo vrijeme bonskih ovlaštenja - izričit je Višković.

Predsjedavajući Predsjedništva je rekao da je najveći interes BiH da dobije kandidatski status, čime bi bila u poziciji da aplicira za povoljna sredstva Evropske unije u mnogo većem obimu nego do sada. To je, ističe, nemoguće, dok je zemlja pod protektoratom i zato je vrijeme da OHR bude ugašen, zaključio je Dodik.