X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Obavijest
16/05/2019 |  19:52 ⇒ 19:54 | Izvor: SRNA

Otvorena izložba "Posveta zemlji Nižnjenovgorodskoj"

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvorila je večeras u Banjaluci izložbu slika i fotografija ruskih umjetnika Maksima Pridanova i Natalije Pankove pod nazivom "Posveta zemlji Nižnjenovgorodskoj".
Narodna i Univerzitetska biblioteka RS - Foto: facebook.com
Narodna i Univerzitetska biblioteka RSFoto: facebook.com

Izložba je otvorena u prostorijama Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske u okviru manifestacije "Dani Nižnjenovgorodske oblasti u Republici Srpskoj".

Trivićeva je navela da će građani Srpske u okviru ove manifestacije imati priliku da bogatu kulturu ove ruske oblasti dožive na drugačiji, prisniji način.

- Već smo imali čast da u okviru saradnje Republike Srpske i Sankt Peterburga ugostimo važne institucije kulture i brojne umjetnike koji su nam prenijeli dah umjetnosti Ruske Federacije. Prošle godine su naši umjetnici, uzvratnom posjetom, u Sankt Peterburgu predstavili kulturu Srpske i savremeni izraz u našoj umjetnosti - rekla je Trivićeva.

Ona je naglasila da se ovakvom saradnjom i razmjenom unapređuju veze dvije kulture i veze srpskog i ruskog naroda, grade se neraskidivi mostovi prijateljstva i otvaraju vrata stvaraocima i umjetnicima u oblasti kulture da predstave svoje potencijale i iskažu dostignuća u izrazu savremenog stvaralaštva.

- Predstavljanje Nižnjeg Novgoroda u Republici Srpskoj smatram odličnim, od nastupa nižnjenovgorodskog Gubernijskog orkestra do ove izložbe i vjerujem da će publika uživati u ovoj postavci - dodala je Trivićeva.

Ona je uvjerena da je ovo nastavak izuzetno plodonosne saradnje i bogate razmjene umjetničkih sadržaja Republike Srpske i onog što nastaje na tlu velike riznice umjetnosti - Ruske Federacije.

Maksim Pridanov rekao je da su izložene slike nastale u proteklih 10 godina i da predstavljaju presjek njegovog rada iz tog perioda, dodajući da je na slikama predstavio najpoznatija mjesta, te crkve i manastire Nižnjeg Novgoroda.

Natalija Pankova navela je da su ovom izložbom i koloritom na izloženim eksponatima željeli da pokažu kako topli i emotivni ljudi žive u toj ruskoj oblasti.