latinica  ћирилица
16/05/2019 |  21:46 ⇒ 22:01 | Autor: RTRS

Mogu li ojačani nasipi u Semberiji odoljeti novom plavnom talasu?

Građani Semberije još se nisu opravili od maja 2014. godine, a ovogodišnje poplave i rast vodostaja probudili su stari strah. Međutim, ovog puta su optimističniji, jer su nasipi na Sava dodatno ojačani.

Tog maja 2014. godine, iako je kiša padala danima, ništa nije ukazivalo da će se dogoditi katastrofalne poplave koje ni najstariji Semberci ne pamte. Mirna Sava i brza Drina spojile su se u gradu Bijeljina. Kada su se povukle, iza sebe ostavile su pustoš. 

Pod vodom je bilo 22.000 kuća, javnih i privrednih objekata. Stanovništvo očajno. Šteta procijenjena na 123 miliona KM. Slijede godine oporavka. Mnogi ih nikada neće ni dočekati. Za oporavak najviše je izdvojeno iz Fonda solidarnosti, 23 miliona KM. Mnogim porodicama pomogli su i strani donatori. Sve što su mještani sela Brodac, Balatun, Velino Selo, Batković, Ostojićevo, Popovi, Amajlije, Dvorovi, godinama gradili, voda koja je nadirala sa svih strana uništila je za nekoliko sati.

Radiša Rikanović ni pet godina kasnije nije se oporavio, poplava je jednom od najvećih poljoprivrednika u ovom dijelu Semberije napravila štetu od 113.000 KM. Tako je procijenjeno. Kaže, dobio je 9.300 KM.

Ništa bolje nije prošao ni Slaviša Marjanović iz Velinog Sela. Poplava mu je uništila kukuruz i pšenicu, šteta je bila 70.000 KM.

Mnogi mještani poplavljenih sela nisu željeli pred javnost, ogorčeni su. Tvrde da nije krivo nebo nego ljudski faktor. Zbog čega su popustili nasipi, da li je stanovništvo upozoreno, da li je gradska vlast i Civilna zaštita bila spremna za ovakav problem i na kraju, pitanje svih pitanja, kako je pomoć dijeljena? Bila je to izborna godina, što znači idealan teren za manipulacije, pa čak i u najtežim trenucima.

Republika Srpska je od 2014. godine do danas uložila značajna sredstva u sisteme odbrane od poplava. ЈU Vode Srpske, kao nadležna republička institucija za poslove u vodoprivredi, realizuje projekat hitnih mjera zaštite od poplava koji se finansira iz sredstava Evropske investicione banke u iznosu od 55 miliona evra, kao i projekte sanacije vodoprivrednih objekata oštećenih u majskim poplavama 2014. godine koji se finansiraju iz Fonda solidarnosti.

U okviru ovih projekata, u proteklih pet godina urađeno je mnogo na sanaciji nasipa, rekonstrukciji i sanaciji oštećenih vodoprivrednih objekata, te regulaciji riječnih korita i kanala u Republici Srpskoj.

Danas, gdje god postoje izgrađeni objekti zaštite od poplava, postoji i visok nivo pouzdanosti odbrane od poplava. Tamo gdje ne postoje izgrađeni zaštitni nasipi, kao što je na bujičnim brdskim vodotocima ili pored rijeke Drine na području Semberije, i dalje postoji opasnost od izlivanja rijeka zbog visokih vodostaja.

Dakle, Drina će i dalje za mještane Јanje biti opasnost, ali ne zbog neba već zbog ljudskog faktora. I pored želje da se gradi nasip, pišu se peticije, mještani Јanje smatraju da će ostati bez zemlje, jer nasipa na Drini nema.

Maja 2014. slike uginulih životinja, poplavljenih njiva, uništenih kuća, strah i suze građana Semberije obišle su svijet. I ovog maja 2019. građani Semberije ponovo gledaju u nebo.

Poplave od prije pet godina na površinu izbacile su mnogo toga što nas čini ljudima ali i neljudima. Bila je ovo još jedna nesreća koja nas je zadesila, ali ne i ujedinila. Naprotiv, tamo gdje nije trebalo, unijela je još više razdora. Zato, ne ponovilo se!