latinica  ћирилица
17/05/2019 |  08:51 ⇒ 11:54 | Autor: klix.ba

Pogledajte prezentaciju Koridora 5C u videu od 360 stepeni

U novom 360 stepeni širokom videu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) predstavljen je završeni dio autoputa A1 na Koridoru 5C, kao i značaj ove moderne saobraćajnice za BiH, ali i region u cijelosti.
Koridor 5C - Foto: Screenshot/YouTube
Koridor 5CFoto: Screenshot/YouTube

Interaktivni video je dosad neviđen uvid u pojedinosti autoputa A1, a EBRD nas isprva vodi do Zeničke zaobilaznice, odnosno na jedan od visokih vijadukta koji će nositi jedan od najzahtjevnijih dijelova autoputa.

- Ova cesta je najveći infrastrukturni projekt u istoriji ove zemlje. Do sada ga prati 28 tunela i 108 mostova, a u narednim godinama biće ih izgrađeno još. Put za more iz Sarajeva, koji danas traje 3,5 sata, trebao bi trajati svega dva sata jednom kada se cesta završi - kaže vodič prezentacije.

Ističe se da će cijeli autoput na Koridoru 5C biti završen krajem sljedeće decenije i da će, jednom kada se završi, biti kičma Bosne i Hercegovine.

BiH se nedavno zadužila kod Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 210 miliona evra kako bi nastavila gradnju autoputa kod Doboja i južno od Doboja.

Trenutno se na Koridoru 5C koristi 95 izgrađenih kilometara, 10 kilometara se ne koristi. Radovi se na Koridoru 5C obavljaju samo na poddionici Buna - Počitelj južno od Mostara.