latinica  ћирилица
17/05/2019 |  15:41 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Višković: Reagovali smo pravovremeno; najvažnije je da nije bilo žrtava (FOTO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da vodostaji rijeka u Srpskoj opadaju i da se ne očekuje rast nivoa rijeke Save, što je od izuzetnog značaja.

- Pratimo vodostaj Save koji je u Gradišci na koti redovnih odbrana od poplava. Ne očekujemo povećanje nivoa Save jer u Hrvatskoj stagnira i ne bi trebalo da bude problema pogotovo u Semberiji zato što vodostaj ove rijeke u Srpcu stagnira - rekao je Višković nakon sastanka Koordinacionog tima Vlade Republike Srpske za praćenje stanja usljed obilnih padavina.

- I Civilna zaštita Srpske pomaže u traženju nestalog dječaka iz Federacije BiH, ali i čovjeka čiji nestanak je prijavljen - dodao je.

- U Srpskoj nije bilo stradalih zahvaljujući reagovanju institucija, među kojima je i Civilna zaštita. Od izuzetnog značaja jeste što je Hidroelektrana Bočac kvalitetnim radom uticala da šteta bude manja na području Banjaluke i u slivu rijeke Vrbas. Biće rađena uporedna analiza sa događajima iz 2014. godine - naglasio je premijer i dodao da je Vlada odobrila dva miliona KM preduzeću Vode Srpske za saniranje nasipa i čišćenje kanala u Banjaluci, Kozarskoj Dubici, Modriči, Vukosavlju i Gradišci.

Ponovo je istakao da će biti sačinjena analiza, da neke procedure moraju biti promijenjene, ali i da će šteta prouzrokovana poplavama biti procijenjena u narednom periodu.

- I iz ovih događaja moramo izvući dodatne pouke i neke stvari rješavati jer imovinski odnosi ne smiju nikoga ugroziti - kaže Višković govoreći o tome da će Vlada voditi računa o izgradnji nasipa. 

- Primjer toga je ribnjak Saničani u Prijedoru i ukoliko bude potrebno mijenjaćemo i zakone -  rekao je Višković i naveo da će o ovome Republička uprava za geodetsko i imovinsko-pravne poslove obavijestiti lokalne zajednice. 

- U narednom periodu neće doći do potpune stabilizacije vremenskih prilika, ali obilnih padavina neće biti - zaključio je meteorolog Igor Kovačić.