latinica  ћирилица
17/05/2019 |  16:54 | Autor: SRNA

Albanski policajci na biračkim mjestima s ciljem zastrašivanja birača

Srpska lista upozorila je da je najava Prištine o postavljanju albanskih policajaca na biračka mjesta u nedjelju, 19. maja, na dan održavanja izbora za gradonačelnike opština Leposavić, Zvečan, sjeverna Kosovska Mitrovica i Zubin Potok, pokušaj odvraćanja Srba da biraju ko će ih predstavljati i ko će se boriti za njihov opstanak.
Policija samoproglašenog Kosovo - Foto: TANЈUG
Policija samoproglašenog KosovoFoto: TANЈUG

Iz Srpske liste u ime stanovnika sjeverne Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana pozivaju OEBS i međunarodne organizacije na Kosovu i Metohiji da spriječe Prištinu u namjeri da zastraše i obeshrabe građane da koriste svoje pravo glasa i sebi biraju srpske predstavnike.

Ocjenjujući da je riječ o institucionalnom nasilju, nezabilježenom u skorijoj istoriji na tlu Evrope, koje među građanima izaziva uznemirenost, Srpska lista je u saopštenju istakla da takva demonstracija sile nije ničim izazvana. 

- Postavlja se pitanje šta će albanski policajci sa juga u srpskim sredinama i sa kojim namerom, što je protivno i briselskim sporazumima - naglašavaju iz Srpske liste i dodaju da je instaliranje policajaca na biračkim mjestima protivno i svim izbornim pravilima.

Član Centralne izborne komisije iz Srpske liste Stevan Veselinović rekao je za Srnu da je sve spremno za nedjeljne izbore. 

- Tokom sutrašnjeg dana na teren će biti distribuiran takozvani `neosetljivi izborni materijal`, brošure i druga uputstva, dok će `osetljivi materijal` – birački spiskovi i glasački listići do biračkih mesta biti dopremljeni u pratnji policije u nedelju ujutro - naveo je Veselinović.

On je rekao da će biračka mjesta obezbjeđivati Kosovska policijska služba, čiji predstavnici mogu ući na biračko mjesto samo po pozivu predsjednika Biračkog odbora ili po zahtjevu opštinskih izbornih komisija.

Glasanje će biti održano u nedjelju od 7.00 do 19.00 časova na 87 biračkih mjesta u okviru 44 biračka centra na kojima pravo glasa ima oko 58.000 registrovanih glasača.

Tehničku pomoć, kao i ranije, opštinskim izbornim komisijama pružaće OEBS, koji će na svakom biračkom mjestu imati svoje predstavnike.

Јedini kandidati većinske srpske zajednice biće kandidati Srpske liste, u Zubinom Potoku Srđan Vulović, Leposaviću Zoran Todić, Zvečanu Vučina Јanković i u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici Goran Rakić.