latinica  ћирилица
17/05/2019 |  18:57 | Autor: SRNA

Šepa: Privrednici iz Srpske postigli konkretne dogovore o saradnji

Dragan Šepa iz Privredne komore Republike Srpske izrazio je zadovoljstvo nastupom izlagača iz Srpske na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, ističući da su mnogi od njih postigli konkretne dogovore o budućoj saradnji sa firmama koje nisu samo iz Srbije.
Dragan Šepa - Foto: SRNA
Dragan ŠepaFoto: SRNA

Šepa je rekao Srni da izlagači iz Republike Srpske, koji su sada na Sajmu, već danas u Privrednoj komori Republike Srpske rezervišu mjesta za nastup i na 87. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, koji će biti održan naredne godine.

- Privrednu komoru Republike Srpske svakodnevno obasipaju pozivi i onih kompanija i privrednih društava koje dosad nisu bile izlagači da naredne godine na sajamskom štandu Privredne komore Republike Srpske budu učesnici jedne od najvećih smotri agrara i agrobiznisa u jugoistočnoj Evropi. To je dokaz da su nastupi na Sajmu više nego korisni za naše privrednike - naglasio je Šepa.

On je rekao da je nastup privrednika iz Republike Srpske na ovogodišnjem sajmu bio plodotvoran i da se na licu mjesta uvjerio da su izlagači iz Republike Srpske izuzetno zadovoljni ostvarenim poslovnim kontaktima na Sajmu.

- Mnogi od njih postigli su konkretne dogovore o budućoj saradnji sa firmama, koje nisu samo iz Srbije. Iz iskustva stečenog na prethodnim sajmovima pouzdano znam da su sajamski kontakti izlagača iz Republike Srpske sa drugim firmama prerasli danas u ozbiljnu poslovnu saradnju. Mnogi od njih zvali su da nam zahvale što su na štandu Privredne komore Republike Srpske dobili nove poslovne partnere - naveo je Šepa.

On je rekao da će Privredna komora Republike Srpske učiniti sve da se privrednici iz Srpske nađu na narednom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu u još većem broju.

- Trebalo bi obezbijediti i veći štand od sadašnjeg, koji se prostire na 100 metara kvadratnih - dodao je Šepa.

On je istakao da su velike mogućnosti Srpske njeni privrednici dokazali i osvajanjem brojnih prestižnih priznanja Novosadskog sajma, za vrhunski kvalitet proizvoda.

- Tako su se pojedini izlagači sa štanda Privredne komore Republike Srpske ovjenčali velikim šampionskim peharima i zlatnim medaljama Novosadskog sajma za vrhunski kvalitet proizvoda - napomenuo je Šepa.

On je dodao da su pehare i zlatne medalje dobili i pojedini izlagači iz Srpske, koji su na Sajmu nastupali samostalno.

- Svi oni našli su se u malobrojnom probranom društvu nagrađenih. O kakvom se uspjehu radi najbolje svjedoči podatak da je na Sajmu ove godine učestvovalo više od 1.500 izlagača iz cijelog svijeta - naglasio je Šepa.

Prema njegovoj procjeni, ovogodišnja posjećenost štandu Privredne komore Republike Srpske bila je na rekordnom nivou.

- Štand Privredne komore Republike Srpske pohodili su mnogobrojni posjetioci, kako iz Srbije, odnosno Vojvodine, tako i same Srpske. Dolazili su sporadično, ali i organizovano iz brojnih gradova i opština Srpske - rekao je Šepa.

On je naveo da su dolazili direktno na štand i predstavnici i učenici srednjih poljoprivrednih škola, kao i studenti fakulteta iz Srpske i BiH.

- Bilo je tu i mnogo posjetilaca koji su probali pojedine proizvode, poput meda, sokova, mineralnih voda i davali laskave ocjene za njih. Ponosan sam i na činjenicu da za sedam sajamskih dana nije bilo ni najmanje pritužbe na uslove za rada na štandu Privredne komore Republike Srpske, niti na vrijedne djevojke i momke koji su ga opsluživali - istakao je Šepa.

Na zajedničkom sajamskom štandu Privredne komore Republike Srpske i Spoljnotrgovinske komore BiH direktno je nastupilo 17 privrednih društava i kompanija iz Srpske, odnosno BiH, dok ih se 50 predstavilo na Sajmu putem kataloga.

U Novom Sadu danas se završava 86. Međunarodni poljoprivredni sajam, na kojem je ove godine učestvovalo 1.518 izlagača iz Srbije i više od 30 zemalja regiona, Evrope i svijeta.