latinica  ћирилица
17/05/2019 |  20:27 ⇒ 20:30 | Autor: SRNA

Kuprešak: Mlade ljekare zainteresovati za porodičnu medicinu

Predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske Draško Kuprešak ocijenio je da su ljekari porodične medicine na margini dešavanja u zdravstvenom sektoru, što im svakako ne pripada, te da je potrebno afirmisati ovaj način rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i mlade ljekare zainteresovati za njega.
Zvornik: Edukativni skup - Foto: SRNA
Zvornik: Edukativni skupFoto: SRNA

- Moramo svi da radimo na unapređenju ovog sektora i da ga ojačamo - rekao je Kuprešak večeras u Zvorniku gdje je ovo udruženje edukativnim skupom obilježilo Svjetski dan doktora porodične medicine - 19. maj pod sloganom "Porodični ljekari - brinu za vas cijelog života".

On je ukazao na to da je zainteresovanost mlađih ljekara za porodičnu medicinu znatno manja od očekivane.

- Pokušavamo da, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i medicinskim fakultetima u Foči i Banjaluci, pojačamo specijalizaciju i supspecijalizaciju i da određenim praktičnim programima afirmišemo ovaj način rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti - istakao je Kuprešak.

On je dodao da je porodična medicina već 20 godina dio reformskih procesa u zdravstvenom sektoru Republike Srpske.

- Za to vrijeme unaprijeđeno je mnogo toga u pogledu edukacije, međutim, iako je proces i idalje u toku, nismo zadovoljni, ni kao Udruženje, ni kao pojedinci, što se mlađi kadrovi nedovoljno uključuju u specijalističke programe - istakao je Kuprešak.

Predsjednik Udruženja doktora porodične medicine regije Birač Goran Birčaković
najavio je da će sutra u centru Zvornika biti organizovana besplatna dermatoskopija mladeža, te mjerenje krvnog pritiska, šećera i masnoće u krvi.

On je podsjetio da u regiji Birač ima 57 timova porodične medicine, a samo 14 specijalista porodične medicine, dodajući da u domovima zdravlja u Šekovićima i Srebrenici nema nijednog specijaliste iz ove oblasti.

Birčaković je istakao da se mora shvatiti značaj porodične medicine, te iznaći sredstva da se ljekari šalju na specijalizaciju iz ove oblasti.

Na osmom skupu doktora porodične medicine Srpske, koji je organizovalo Udruženje doktora porodične medicine Zvornik, učestvuju ljekari iz Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko distrikta, Srbije i Slovenije.