latinica  ћирилица
18/05/2019 |  09:35 ⇒ 19/05/2019 | 15:39 | Autor: RTRS

Film "Lica Lafore" prikazan u francuskom Parlamentu (FOTO)

Film "Lica Lafore" autora Denisa Bojića, rađen u produkciji RTRS-a, prikazan je u gornjem domu francuskog Parlamenta - Senatu.
Film "Lica Lafore" - Foto: RTRS
Film "Lica Lafore"Foto: RTRS

Projekcija je organizovana na poziv senatora Sebastiana Merana, a pored članova Senata, prikazivanju filma prisustvovali su gosti iz Belgije, Kanade, Italije, te neki od vodećih francuskih intelektualaca poput Ervena Živena.

U diskusiji posvećenoj pronalasku novih rješenja u tretmanu rijetkih dječjih oboljenja učestvovali su prof. dr Berž Minasian, senator Sebastian Meran, profesor Nenad Krstić te režiser Denis Bojić.

- Ovo je bila prilika da u ovom važnom mjestu otvorimo debatu o rijetkim dječjim oboljenjima a ujedno i sugestija svima nama da se što prije i obuhvatnije posvetimo rješavanju ovog velikog problema - naglasio je senator Meran, istovremeno izražavajući divljenje porodici Gajić iz Banjaluke.

Na prijedlog senatora biće predložen amandman čiji je cilj dopuna postojećeg zakona i pomoć države Francuske istraživačkim procesima i porodicama oboljelih od Laforine bolesti i drugih rijetkih oboljenja.

Foto: RTRS

Profesor Minasian je istakao da prikazivanje filma u Parlamentu Francuske dovoljno govori o važnosti filma i teme o kojoj je riječ. Pored toga, izrazio je nadu da će u saradnji naučnika, vodećih svjetskih farmaceutskih kuća, te američke Agencije za hranu i lijekove, problem ovog teškog dječjeg neurološkog oboljenja ubrzo biti riješen.

Profesor Krstić je naglasio da je ovo jedna od prilika za zbližavanje dva inako bliska naroda, dok je režiser filma Denis Bojić rekao da je mogućnost da se film prikaže u Parlamentu Francuske činjenica na koju je posebno ponosna cijela ekipa filma, jer je ovo ujedno snažna promocija borbe protiv teške dječje bolesti Radio-televizije Republike Srpske te Republike Srpske u cjelini.

Foto: RTRS

Ovo je prvi put da se jedan sadržaj koji dolazi iz Republike Srpske prezentuje u najvišem institucionalnom tijelu Francuske. Ujedno, ovo je bio i prvi put da se u francuskom Senatu održava projekcija dugometražnog filma.

Film dokumentuje sudbinu porodice Gajić iz Banjaluke, koja je u borbi sa Laforinom bolešću izgubila stariju kćerku Tatjanu, ali je zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i vlastitim novcem postala jedan od najvećih donatora za pronalazak lijeka za tu bolest i spas mlađe kćerke Milane.

Dugogodišnja borba porodice Gajić nada je za mnoge koji bitku biju s opakom i dosad neizlječivom bolešću.

Film "Lica Lafore", dio je nastavnog programa srednje škole "Abraham Linkoln" u Denveru. Osim srednjih škola, u planu je uvrštavanje filma u Odsjek za genetiku na Univezitetu u Denveru.

Film je prikazan na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, kao i medicinskim fakultetima i zdravstvenim ustanovama širom svijeta. Između ostalog, i na 32. kongresu epileptologa u Barseloni, u jednoj od najvećih farmaceutskih kompanija "Ionis Pharmaceuticals" u San Dijegu, te na 91. kongresu neurologa Njemačke u Berlinu, te na AKH klinici u Beču.

Ovaj prvi dugometražni film iz BiH, koji se bavi temom rijetkih bolesti, dobio je i institucionalno priznanje, te je pored francuskog prikazan u Evropskom parlamentu u Strazburu, Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH.