latinica  ћирилица
18/05/2019 |  21:07 ⇒ 21:47 | Autor: RTRS

Vučić: Srbija uspjela da izgradi sve što generacije nisu mogle

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je u Vladičinom Hanu, kod mosta Vrla, koji je osvetljen u bojama srpske zastave, uz vatromet, svečano otvorio posljednju dionicu autoputa na južnom kraku Koridora 10 kroz Srbiju u dužini od 26,3 kilometra u Grdeličkoj klisuri.

Vučić se obratio građanima i poručio da je Srbija uspjela da izgradi sve što generacije nisu mogle i da treba da budemo ponosni najljepšim mostom i autoputem koji Evropa ima, a koji će biti za, kako je rekao, našu djecu i budućnost.

- Ovo jesmo mi i ovo jeste Srbija, nema ljepše zemlje od naše Srbije, nema zemlje koju više volimo i nema ponosnije zemlje od Srbje i nema naroda koji poput našeg može da kaže da je uspio toliko da izgradi i promijeni sebe i svoju zemlju kao što smo mi uspjeli u proteklih nekoliko godina - naglasio je predsjednik Vučić, ne krijući radost:

- Kiptim od sreće, radosti i ponosa, za ovako nešto veliko, moćno i lijepo, što nadilazi naše snove - rekao je.

Prekidan skandiranjem građana koji su prisustvovali svečanosti, "Aco, Srbine", Vučić je rekao da ne bi vjerovao da mu je neko prije nekoliko godina rekao da će ovako lijepo da bude u Vladičinom Hanu.

Citirao je Ivu Andrića koji je pisao: "Јedna velika građevina koja je dugovječna, korisna i lijepa, ne mijenja samo izgled i značaj kraja u kome se nalazi nego ima i duboke veze sa narodom koji se njom služi. Narod preko podviga svojih pojedinaca stvara građevinu na sliku i priliku svojih najdubiljih težlji i osobina, a te građevine polagano i stalno utiču na karakter naroda, jer nema slučajnih građevina izdvojenih iz društva i njegovog razvitka".

U pravu je bio veliki pisac, rekao je Vučić, nisu svi kilometri auoputeva i svega što se gradi nešto što je slučajno.

Svečanosti otvaranja autoputa prisustvovao je veliki broj građana, članova Vlade Srbije, diplomatskog kora, predstavnika lokalnih samouprava i upravnih okruga, privrednika i drugih gostiju.

Prisutvovali su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.