latinica  ћирилица
19/05/2019 |  12:38 ⇒ 12:44 | Autor: RTRS

U Srpskoj obilježen Međunarodni dan muzeja

U Republici Srpskoj je četrnaesti put za redom obilježen Međunarodni dan muzeja organizovanjem manifestacije Noć muzeja.

Ovogodišnja manifestacija se širom Evrope održava pod motom "Muzeji kao središta kulture: Budućnost tradicije".

Muzej savremene umjetnosti pokrenuo je obilježavanje Evropske noći muzeja u Republici Srpskoj a ubrzo su učešće u ovoj manifestaciji evropskog formata uzele i druge muzejske institucije Srpske. Publika je već navikla na bogat i dobro organizovan program. Ove godine manifestaciju je obilježio nastup grupe Maika, performans Lale Rašćić a sve to u kontekstu aktuelne izložbe Percepcije.

U Muzeju Republike Srpske Noć Muzeja tradicionalno obilježavaju programom koji je posvećen mališanima.

U Arhivu Republike Srpske postavljena je izložba Bolnica Stobart koja govori o čuvenoj bolnici iz vremena prvog svjetskog rata u Kragujevcu. Izložba je postavljena u saradnji sa Narodnom bibliotekom Vuk Karadžić iz Kragujevca.
U galeriji Muzeja “Stara Hercegovina” izložbom 40 fotografija prirodnih i nepokretnih kulturno-istorijskih dobara Republike Srpske obilježena je Noć muzeja. Uz izložbenu postavku su uključeni i enciklopedijski članci koje su posjetioci mogli da pročitaju jednostavnim skeniranjem putem aplikacije čitač kodova na mobilnim telefonima.

Muzej Hercegovine u Trebinju organizovao je Dječiju "Nevesinjsku olimpijadu". Otvorena je izložba radova sa dječijih muzejskih radionica i nova stalna postavka Muzeja Hercegovine "Prirodnjačko blago sliva rijeke Trebišnjice", autora kustosa biologa Mića Miloševića.

U Muzeju Semberije u Bijeljini otvorena je i izložba "Može kafa?" koju je Muzej Semberije pripremio sa hemisjkom sekcijom Gimnazije "Filip Višnjić" . Od strukture molekula kafe do toplog espresa - sadržajna , zanimljiva i pripamljiva pozivnica sugrađanima da kišno subotnje veče u Bijeljini provedu u Muzeju .