latinica  ћирилица
19/05/2019 |  13:32 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Holanđani u humanoj misiji u Bušetliću kod Doboja

Grupa Holanđana ponovo je u humanoj akciji u Doboju. Grade kuću za četvoročlanu porodicu Gavrić u Bušletiću kod Doboja.

Grupa od 14 Holanđana slobodno vrijeme provela je u Doboju na gradilištu. Grade kuću za četvoročlanu porodicu Gavrić u Bušletiću, za šta su prikupili 17.000 evra. Andrej je deseti put u Doboju i nema dilemu zašto to čini.

- Želim da im pomognem kao prvo, a drugo je to što smo kao tim ovdje. Želimo da im nešto omogućimo, pošto u Holandiji imamo sve, dobro nam je, imamo novac da uzmemo sve što želimo i na taj način imamo sredstva da pomognemo drugome - kaže Andrej de Frog.

Njegov zemljak DŽon Štajvenberg ističe da nema podjele u poslovima.

- Svi rade sve pomalo, nema niko neki svoj zadatak, već svi rade sve, i tako je nekako najbolje - ističe DŽon.

Za kratko vrijeme kuća za Gavriće već je pod krovom. Rame uz rame s Holanđanima na gradilištu je otac Zoran Gavrić. Pomaže i supruga Sanja. Nestrpljivo čekaju da staru dotrajalu kuću zamijene novom.

- Nije lako, borimo se, radimo punom parom, od prvog dana smo ovdje, izdržaćemo do kraja - poručuje Zoran.

Gavrići žive kao podstanari u neuslovnoj kući bez vode i kupatila. I krov prokišnjava pa je u takvim uslovima teško podizati dvoje djece.

- Čim malo veća kiša pada, malo jači vjetar duva, odnese crijep. Sve je to staro, trulo, ne smijemo se popeti da promijenimo crijep, stvarno je teško - kaže Sanja Gavrić.

Pomoć Holanđana porodici Gavrić došla je u pravi čas. Zemljište su dobili prije desetak godina, ali s malim i povremenim primanjima, teško da bi sami napravili dom. Ljeto će iskoristiti za opremanje, a već od septembra mogli bi da se usele u uslovnu kuću.