latinica  ћирилица
19/05/2019 |  14:10 | Autor: SRNA

Obilježeno 27 godina od formiranja Višegradske brigade (FOTO)

U Višegradu je danas obilježeno 27 godina od formiranja Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, kroz koju je prošlo 1.700 boraca, 144 su poginula, a ranjeno ih je oko 200.
Obilježeno 27 godina od formiranja Višegradske brigade Vojske Republike Srpske - Foto: SRNA
Obilježeno 27 godina od formiranja Višegradske brigade Vojske Republike SrpskeFoto: SRNA

Predsjednik Boračke organizacije Višegrad Aleksandar Savić rekao je da je Višegradska brigada podnijela velike žrtve za slobodu svog naroda širom Republike Srpske.

Savić je zahvalio junacima, oslobodiocima i njihovim porodicama, ali i svim pripadnicima Višegradske brigade koji su došli iz Goražda, Sarajeva, Konjica, Krajine i srednje Bosne.

Aleksandar Savić

- Vi ne slavite samo Dan Višegradske brigade već i krsnu slavu ovoga grada - dodao je Savić.

General Vinko Pandurević rekao je da Boračka organizacija i njeno rukovodstvo moraju biti spremni i sposobni da, kao što su to činili borci u ratu, brane prava svojih članova i da se beskompromisno bore za napredniju Republiku Srpsku i ekonomski jaču, a protiv svih društevnih devijacija i nepravdi.

- Neka nam ratna iskustva, kao vid stradanja, budu nauk i opomena da se svim sredstvima borimo za mir, suživot i da garantujemo jedni drugima ista prava i iste slobode - naveo je Pandurević.

On je poželio da Podrinje bude prosperitetno područje, da se iz dana u dan jača međusobno povjerenje, te istakao da je to moguće samo na iskrenim i otvorenim osnovama.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je ovaj dan veoma bitan, jer se obilježava dan odbrane grada, dan kada je osnovana Višegradska brigada.

Mladen Đurević

- Ovim okupljanjem pokazujemo da poštujemo žrtve koje su date za stvaranje Republike Srpske, u kojoj danas slobodno živimo i koju smo krvlju naših predaka branili i odbranili. Mi pokazujemo da čuvamo našu tradiciju, njegujemo sjećanje na prošla vremena i dajemo primjer mladim pokoljenjima - naglasio je Đurević.

Đurević je dodao da se ne smije dozvoliti prekrajanje novije srpske istorije i novo drugačije sjećanje i pamćenje.

Prema njegovim riječima, prioritet mora biti odbrana i očuvanje Republike Srpske onako kako su je borci stvorili i odbranili u ratu.

Na spomenik braniocima Republike Srpske vijence su položili predstavnici opštinske Boračke organizacije, rukovodstva opštine, Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije, Boračke organizacije opštine Rudo, Udruženja veterana ratova grada Užica i višegradskog odbora SDS-a.

Delegacije su jutros obišle i Srpsko vojničko groblje na Megdanu i spomen-sobu palim srpskim borcima.