latinica  ћирилица
19/05/2019 |  18:19 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Republika Srpska neće u NATO, jasan stav Narodne skupštine

Republika Srpska neće prihvatiti članstvo u NATO-u, niti bilo koji dokument koji tome vodi, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Dodik ostavlja mogućnost određene saradnje sa ovim savezom, ali mjerilo te saradnje je ono što sa NATO-om ima Srbija. I ono što eventualno bude dogovoreno, kaže, predložiće da prvo jednoglasno odobri republički Parlament.

Odbijanje NATO saveza od strane zvaničnika Republike Srpske više nije pitanje NATO-a, već digniteta Narodne skupštine Republike Srpske, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Za Dodika je prihvatljiva tek saradnja sa NATO-om po ugledu na Srbiju. Srpska kaže, ostaje privržena rezoluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti.

- Sve što eventualno bude dogovoreno sa NATO-om ja ću tražiti da se vrati u NSRS i da NSRS nedvosmisleno potvrdi da je to dokument koji ne zadire u pitanje Rezolucije - jasan je Dodik.

Činjenica da Savjet ministara još nije formiran, kaže Dodik, najviše šteti BiH i njenom potencijalu na međunarodnom planu, jer je funkcionalna vlast osnov za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji, koje donosi brojne benefite.

Osnova za konačan dogovor, kaže, može biti zajednička izjava koju su u arpilu potpisali lideri tri najveće stranke, ali naglašava, toj izjavi suprotan je sporazum koji su potpisali predstavnici SDA i SBB-a.

- Mislim da kombinacije koje se prave unutar bošnjačke političke elite ne idu za tim da se brzo formiraju zajedničke institucije. To je, na kraju, najviše na štetu BiH i njenog potencijala - kaže Dodik.

Komentarišući pitanje zastupljenosti Srba u vlasti u kantonima Federacije BiH, Dodik je istakao da je i to pitanje za čije je rješenje neophodan formiran i funkcionalan zajednički nivo vlasti. Ipak, kaže, Federacija BiH o tom pitanju, Srpskoj ne može da drži lekciju, jer je Ustav nedvosmislen. Njegovo nepoštovanje, nazvao je ignorisanjem ukupnog srpskod identiteta.