latinica  ћирилица
20/05/2019 |  10:55 ⇒ 10:56 | Autor: SRNA

Novi Grad: Počinje popis štete

Komisije za popis štete, koju su bujice i poplave pričinile prošle sedmice u Novom Gradu, danas počinju s radom.
Rijeka Una, Novi Grad - Foto: SRNA
Rijeka Una, Novi GradFoto: SRNA

Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je Srni da će ovaj posao raditi tri komisije.

- Јedna komisija će popisati štetu na infrastrukturi s obzirom da imamo oko 500 kilometara makadamskih puteva, a većina je oštećena. Druga komisija popisaće štetu nastalu na poplavljenim stambenim i pomoćnim objektima, a treća u poljoprivredi jer je zemljište uz vodene tokove bilo pod vodom - rekao je Drljača.

Prema njegovim riječima, poseban problem predstavljju klizišta i odroni čija sanacija zahtijeva znatne građevinske radove.

- Očekujem da će Vlada Republike Srpske pomoći u sanaciji šteta kako je najavio premijer Radovan Višković prilikom posjete opštini Novi Grad u srijedu, 15. maja - naveo je Drljača.

On je rekao da će na području ove opštine biti obavljena dezinfekcija objekata u kojima je bila voda, kao i površina gdje su se pomiješale fekalne i oborinske vode.

Od nedjelje, 12. maja, u Novom Gradu su prvo bujice, a zatim i izlivanje rijeka Une, Sane, Јapre i Vojskove, stvorile brojne probleme.

Prošle sedmice saobraćaj je bio prekinut na više putnih pravaca, a od utorka do petka nije bilo nastave u osnovnim i srednjim školama, a nije radio ni vrtić "Pčelica Maja".

Redovne mjere zaštite od poplava u Novom Gradu uvedene su u ponedjeljak, 13. maja, zatim vanredne u utorak uveče, 14. maja.

Vanredne mjere zaštite od poplava ukinute su u srijedu uveče, 15. maja, a nakon opadanja vodostaja u petak, 17. maja, Štab za vanredne situacije ukinuo je i redovne mjere zaštite od poplava.