X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
20/05/2019 |  12:49 | Izvor: SRNA

Bratunac: Milion maraka za proširenje mreže navodnjavanja

Nakon nedavnog puštanja u rad sistema za navodnjavanje poljoprivrednih površina i zasada maline, načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović najavio je proširenje mreže do novih zasada maline i kupine, u šta će biti uloženo milion KM.
Sistemi za navodnjavanje - Foto: RTRS
Sistemi za navodnjavanjeFoto: RTRS

- Dobili smo saglasnost Svjetske banke i dogovoreno je da će za projekat proširenja mreže biti obezbijeđena potrebna sredstva. Nabaviće se neophodna količina materijala, oprema i mašine kako bi se u saradnji sa rasadnikom i gradskim vodovodom moglo vršiti proširenje mreže u naredna dva mjeseca - rekao je Mlađenović.

On kaže da će sistem za navodnjavanje biti proširen do svakog korisnika.

Mlađenović je sa saradnicima i predstavnicima Svjetske banke obišao nekoliko lokaliteta na kojima se nalaze crpne pumpe sistema za navodnjavanje, te hladnjaču "Agro dr" i rasadnik "Malina Bratunac" gdje se vrše pripreme za ogledni poligon.

U rasadniku će se ispitivati šest tipova navodnjavanja i njihov uticaj na malinu.

Te aktivnosti će nadzirati Poljoprivredni institut i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Najavljeno je da će u rasadniku maline u Čolakovićima iznad Kravice biti organizovani "Dani polja" gdje će se prezentovati rezultati programa, koji će se provoditi od ovog proljeća do kraja 2020. godine, s ciljem poboljšanja kvaliteta maline na području Bratunca i srednjeg Podrinja.