latinica  ћирилица
20/05/2019 |  15:57 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Pašalić u Foči sa Mašićem i rukovodstvom ŠG Maglić (FOTO)

U Foči je otvoren novi pogon za zamrzavanje i preradu jagodičastog voća u fabrici Boletus. Pogon je otvorio ministar poljoprivrede Boris Pašalić koji je sa opštinskim rukovodstvom razgovarao i o podsticajima za malinare i ostale poljoprivredne proizvođače i pravilnoj raspodjeli šumskih sortimenata dvroprerađivačima.

Ponajviše nezadovoljstva istaknuto je oko raspodjele drvenih sortimenata. Ponovljeno je da se pravilnik mora mijenjati kako bi ovdašnji drvoprerađivači mogli bolje da rade.

Takođe, od Vlade se očekuje da decentralizuje poslovanje Јavnog preduzeća Šume Srpske, ali i da ne mijenja Zakon o šumama koji se odnosi na prihode opština.

Šumsko gazdinstvo Maglić u Foči jedno je od najuspješnijih u Republici Srpskoj.

Ipak, u ovom gazdinstvu najčešće zbog centralizovanog sistema u Јavnom preduzeću Šume Srpske ne mogu na vrijeme da izmiruju obaveze.

- Mi želimo da se to izmijeni i da možemo da poslujemo i izmirujemo obaveze - rekao je Spomenko Stojanović, direktor ŠG Maglić.

Drvni asortimenti (Foto: RTRS)

U Foči očekuju da će se što prije riješiti i oko raspodjele drvnih sortimenata i korist drvoprerađivača.

Јedan od zahtjeva je zabrana izvoza trupaca. Istaknuto je i protivljenje smanjenju stope koja se izdvaja za posječenu šumu.

Opština Foča godišnje od sječe šume u budžet dobija 600.000 KM. Nezadovoljni su prijedlogom izmjene Zakona o šumama.

Radisav Mašić, načelnik opštine Foča, istakao je da ova lokalna zajednica neće podržati promjenu zakona po kojem će opštinska dobit biti smanjena za oko deset odsto.

Najavljeni su i konkretnije aktivnosti iz oblasti vodoprivrede koje se odnose na zaštitu od poplava.Foča bi uskoro mogla da dobije i obaloutvrdni zid duž Drine i Ćehotine u naselju Donje Polje koje je prije devet godina bilo poplavljeno.