latinica  ћирилица
20/05/2019 |  16:11 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Suđenje Dudakoviću - Mara Јeličić svjedočila o ubistvu supruga i djevera

Svjedočenjem Mare Јeličić na okolnosti nestanka i smrti njenog supruga Čede Јeličića u septembru 1995. godine u Bosanskom Petrovcu, nastavljeno je suđenje Atifu Dudakoviću i petnaestorici pripadnika Petog korpusa tzv. Armije BiH, optuženih za zločine nad Srbima u četiri zapadnokrajiške opštine tokom vojne akcije "Sana 95". Svjedok je rekla da se nada da će dok je živa pronaći posmrtne ostatke supruga i dostojno ih sahraniti.

Bježeći pred snagama Dudakovićevog Petog korpusa, sa bolesnim suprugom i dvoje invalidne djece Mara Јeličić izbjegla je iz sela Vrtoče, petrovačka opština u Sanski Most.

Prije nego su napustili i Sanski Most, njen suprug Čedo i djever Јovo vratili su se u selo Vrtoče po invalidska kolica za njihovu djecu. Tada ih je posljednji put vidjela žive, kaže Mara.

- On nije imao oružje, bio je bolestan, stalno je bio uz mene, pomagao mi oko djece koja su invalidi. Otišao je 15. septembra, nikada više ga nisam vidjela živog, kao i đevera - priča Јeličićeva.

Posmrtni ostaci djevera Јove Јeličića razmijenjeni su poslije rata, supruga Čedu Јeličića nikada nije pronašla.

Kuća u Vrtačama bila je srušena, poslije rata obnovljena. Zanimljivo je da je automobil njenog supruga bio registrovan 2006. godine u Bihaću.

O haotičnim danima prije nego je Peti korpus zauzeo Bosanski Petrovac ranije je svjedočila Daliborka Vržina.

Njena tetka, stoodstotni invalid tada je ubijena kao i njen brat.

- Počelo je iseljavanje Glamoča, pa Grahova i redom. U Petrovcu je počelo bombardovanje i onda nastaje haos, zatim svi bježe glavom bez obzira jer su znali šta ih očekuje - istakla je Vržina.

Optuženima se na teret stavlja ubistvo više od 300 Srba, među kojima je najviše civila, uglavnom starije dobi. Likvidirani su i vojnici koji su se predali ili bili zarobljeni.

Za tijelima nekih od ubijenih još se traga. Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine nad Bošnjacima, pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, na području opština Bihać i Cazin.

Suđenje se nastavlja 17. juna.