latinica  ћирилица
20/05/2019 |  18:25 ⇒ 18:31 | Autor: Dojče vele

Njemačka štampa: Tompsonova pjesma zasjenila nastup Merkelove

Njemačka štampa piše o dolasku kancelarke Angele Merkel na predizborni skup HDZ u Zagrebu. Navodi se da su njen nastup u Zagrebu zasjenili "nacionalistički tonovi".

Berlinski Tagesšpigl piše kako su nastup kancelarke na predizbornom skupu u Zagrebu, na kojem je upozorila na opasnost od jačanja desnog populizma i nacionalizma, "zasjenili upadljivi nacionalistički tonovi", prenosi Dojče vele.

Pritom ovaj dnevnik prvenstveno misli na dvije stvari  - govor Karla Reslera u kojem je pomenuo Blajburg - te činjenicu da je tokom predizbornog skupa preko razglasa puštena i Tompsonova pjesma "Lijepa li si".

Berlinski list piše kako njemački gosti vjerovatno nisu bili ni svjesni čija se to pjesma ori sportskom dvoranom Cibona i podsjeća da su "koncerti ustaškog barda Marka Perkovića Tompsona u više navrata posljdnjih godina bili zabranjeni i u Njemačkoj".

Kritike na račun Karla Reslera

Tagesšpigl se osvrće i na govor Karla Reslera.

- Umjesto da govori o budućnosti Evrope, mladalački nosilac liste HDZ je nošen ovacijama publike radije pričao o "najvećoj tragediji hrvatskog naroda u austrijskom Blajburgu" - navodi list.

List napominje da je "Nadbiskupija Klagenfurt prvi put ove godine odbila da da dozvolu za održavanje mise za žrtve masovne likvidiacije hrvatskih ustaških vojnika nakon kraja Drugog svjetskog rata zbog manjkavog distanciranja od fašističkog ustaškog režima".

Tagesšpigl dodaje kako "ni počasnom govorniku Manfredu Veberu očito nije smetalo iscrpno veličanje osnivača stranke i države Franja Tuđmana, koji je posthumno pred sudom UN za ratne zločine proglašen članom 'kriminalnog udruženja' za etničko čišćenje Hercegovine tokom rata u BiH".

Frankfurter algemajne cajtung u kontekstu posjete Angele Merkel Zagrebu piše kako je Njemačka "partner Hrvatske i sa znatnim nuspojavama". Konkretno se pominje iseljavanje desetina hiljada Hrvata nakon ulaska u EU 2013. godine. Iseljavanje počinje ozbiljno da opterećuje socijalne sisteme, piše dnevnik iz Frankfurta.

"Očenaš s desničarima"

Dnevni list Tagescajtung u danas objavljenom članku piše o komemoraciji u Blajburgu i poručuje kako je "Hrvatskoj potrebna diskusija o sopstvenoj istoriji". Pod naslovom "Očenaš s desničarima" list objašnjava šta se dogodilo u Blajburgu i kako je došlo do "užasne osvete partizana".

Novinar Erih Ratfelder piše: "Hrvatska se nalazi na raskršću. Hoće li se tješnje vezati uz Evropu ili će da krene Orbanovim putem u Mađarskoj? Ako Hrvatska izabere Evropu, onda bi morala da povede i stvarnu, suštinsku raspravu o istoriji. To je apsolutno nužno."

Berlinski list je pomenuo i da su učesnici komemoracije na Lojbaškom polju napali njemačkog novinara Danijela Majića – prije toga je "desno-ekstremni hrvatski voditelj Velimir Bujanec pljunuo na novinara koji je i proteklih godina izvještavao iz Blajburga".