latinica  ћирилица
20/05/2019 |  20:03 ⇒ 21/05/2019 | 10:33 | Autor: RTRS

SNSD: Krajnje vrijeme za primjenu izbornih rezultata

Nova runda pregovora SNSD-a, SDA i HDZ-a, o formiranju vlasti na bh. nivou trebalo bi da bude održana do kraja sedmice, najavljeno je iz SNSD-a. Nakon sjednice Predsjedništva stranke, potvrđeno je da je Zoran Tegeltija i zvanično kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara.
SNSD - Foto: RTRS
SNSDFoto: RTRS

Predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovio je da nikakav dokument o aktivaciji MAP-a ili članstvu BiH u NATO-u, ne može biti prihvaćen.

Dodik je istakao da SNSD nema nijedan uslov kada je riječ o formiranju Savjeta ministara, osim poštovanja ranije usvojenih principa o formiranju vlasti, koje su potpisali predsjednici SNSD-a, HDZ-a i SDA. To, između ostalog, znači da Republici Srpskoj pripadaju mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara, tri ministarske i još tri pozicije pomoćnika ministra.

Јedino potvrđeno personalno rješenje je Zoran Tegeltija za funkciju predsjedavajućeg, dok će raspodjela ostalih pozicija biti dogovarana naknadno. Stav o najvažnijem pitanju, Akcionom planu za članstvo u NATO-u, neće biti mijenjan, poručio je Dodik.

- Naravno da su Predsjedništvo i Izvršni komitet rekli da je nemoguće da prihvatimo bilo kakav dokument koji može da posluži kao osnova za aktivaciju MAP-a ili članstva i da ostanemo privrženi Rezoluciji Narodne skupštine Srpske o vojnoj neutralnosti - rekao je Dodik.

SNSD pozdravlja postignuti dogovor unutar bošnjačkog korpusa, ali nosioci pregovora o formiranju Savjeta ministara ostaće tri najjače stranke, istakao je Dodik.

- Ne prihvatamo bilo kakvu mogućnost da se zbog pokušaja da se sređuje situacija u FBiH ili slično, širi nivo sagovornika na ovu temu. Dakle, blokovi okupljeni oko SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA isključivo razgovaraju i ništa više iznad toga - kategoričan je Dodik.

Situacija u Republici Srpskoj je stabilna, kako politička tako i finansijska, zaključeno je na Predsjedništvu najveće stranke u Srpskoj.

Uprkos opstrukcijama sa zajedničkog nivoa, kada je riječ o raspodjeli sredstava od indirektnih poreza, prihodi rastu, pa je najavljen i novi innvesticioni ciklus. Plan je, da u narednom periodu, budu građeni auto-putevi od Doboja prema Bijeljini, Banjaluka-Prijedor i Banjaluka-Kupres.

Radiće se i brze ceste na istoku zemlje, a do kraja naredne godine trebalo bi da bude kompletno sanirana mreža magistralnih puteva. Uskoro bi trebalo da počne i raspodjela funkcija u javnim preduzećima u Srpskoj, najavio je Dodik.

- Mi smo na našoj sjednici razmatrali jedinstveni koalicioni sporazum o raspodjeli prioritetnih mjesta iznad Vlade, dakle u javnim preduzećima i drugim organizacijama. Međukoalicioni sporazum čini šest političkih partija koji smo usvojili sa jasnom raspodjelom mjesta i koji smo notirali kroz razgovore sa tim partijama i očekujemo da ćemo u najskorije vrijeme potpisati koalicioni sporazum i staviti te dokumente na implementaciju - rekao je Dodik.

A SNSD će, polovinom narednog mjeseca, u Laktašima, održati šesti Sabor stranke, na kojem će biti biran predsjednik i Glavni odbor stranke.

Najavljeno je i donošenje deklaracija o ekonomskom razvoju, demografiji, položaju mladih, žena i Srba u Federaciji, te obrazovanju i digitalizaciji.