latinica  ћирилица
21/05/2019 |  08:32 ⇒ 11:02 | Autor: RTRS

Trivić: Praktičnom nastavom do lakšeg zapošljavanja

Praktična nastava u Republici Srpskoj postojala je i do sada u određnim srednjim školama, ali po prvi put naši učenici imaće plaćenu praksu od prve do četvrte godine školovanja. Nakon svog školovanja učenici će imati mogućnost lakšeg zapošljavanja, a što do sada nije bio slučaj, istakla je ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić, gostujući u Јutarnjem dnevniku na našoj Televiziji.

Trivićeva će danas potpisati u Banjaluci Sporazum o saradnji u okviru projekta "Unapređenje praktične nastave u srednjem stručnom obrazovanju" sa predsjednikom Privredne komore Republike Srpske Borkom Đurićem i predsjednikom Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutinom Škrebićem.

Ona je  pred potpisivanje tog sporazuma istakla i značaj upisne politike, te objasnila kako je prilagoditi potrebama tržišta rada.

- Naše kadrove usmjerićemo tamo gdje ima potrebe. Pored opštih gimnazija, imamo i srednje tehničke škole. Upravo ta zanimanja danas u svijetu su nosioci privrede tih država. U Srpskoj srednje tehničke škole već imaju saradanju sa nekim kompanijama - navela je Trivićeva.  

Ona je istakla i da su najdeficitarnija zanimanja kadrovi za informatiku, operatere, kao i mjesta za rad na proizvodnji sa novim tehnologijama.

- To je jedan potpuno novi koncept. Stiže novo vrijeme iz kojeg nema povratka na staro - zaključila je resorna ministarka.