latinica  ћирилица
21/05/2019 |  11:52 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

Pale: Akademija povodom 800 godina autokefalnosti SPC

Povodom osam vijekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Palama je sinoć održana svečana akademija koju su organizovali studenti Filozofskog i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ova akademija, održana u okviru Dana Filozofskog fakulteta, početak je obilježavanja ovog velikog jubileja u mitropoliji dabrobosanskoj.

800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, ali i osnivanja mitropolije dabrobosanske, prilika je za sjećanje na sve sveto, čestito, dobro i plemenito, prilika za sjećanje na sve što je za osam vijekova bivalo, nestajalo i ponovo postojalo, poručeno je sa svečane akademije.

- Oovaj jubilej je od velikog značaja, ali on je i prilika da srpski narod na izvoru svoje duhovnosti osmovjekovne nađe snage za svoju obnovu, za duhovno jačanje svoje vjere, svoje nacije, ali i svoga bića biološkoga - istakao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Srpska pravoslavna crkva najvažniji je činilac u istoriji srpskog naroda koja je preživjela tursku najezdu i uspjela da u vijekovima turskog robovanja održi nacionalni duh i nacionalno biće svog naroda, ali i odigra ključnu ulogu u vrijeme oslobodilačkih pokreta u 19 vijeku.

- Srpsko monaštvo i uopšte sveštenstvo je bilo to koje je glavu naroda održalo uspravnom i pogled mu usmjeravalo ka svijetlijoj budućnosti, prije svega ka slobodi. I zbog toga je SPC vijekovima i stradala. U Prvom svjetskom ratu su sveštenici bili prvi na udaru, veliki broj njih završio je u logorima, neki su poubijani, a da ne govorimo o Drugom svjetskom ratu kada je srpsko pravoslavno sveštenstvo masovno stradalo pod NDH - kaže Draga Mastilović, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

I upravo stoga, studenti Filozofskog i Bogoslovskog fakulteta punog srca priredili raznovrsan duhovni program koji su pripremali dva mjeseca i kojim su još jednom ukazali na značaj Svetog Save i Srpske pravoslavne crkve u cjelokupnom bitisanju srpskog naroda.

Milana Radić, student Filozofskog fakulteta UIS-a, navodi da je ovo veliki značaj za našu SPC, za same studente i  fakultete, za cijelu društvenu zajednicu.

- Naš učitelj i prosvetitelj Rastko Nemanjić, odnosno Sveti Sava, se svojim radom i trudom zalagao ua autonomnost SPC u veoma teškim uslovima koji su tada pogodili srpsku državu - rekao je Sržan Ždralo, predsjednik Saveza studenata Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta UIS-a.

Akademija u Palama početak je obilježavanja velikog jubileja na području mitropolije dabrobanske koje će se nizom sadržaja, uključujući akademije, naučne skupove, ali i druge sadržaje, odvijati tokom ove i sljedeće godine.