latinica  ћирилица
21/05/2019 |  16:25 ⇒ 18:23 | Autor: RTRS

Sokolac: Sjećanje na romanijske brigade

Ratni put Prve pješadijske brigade Vojske Republike Srpske počeo je 30. juna 1991. godine, a na današnji dan 1992. uz ovu jedinicu postrojila se i Druga romanijska motorizovana brigada. Kroz redove ove dvije brigade prošlo je oko 23.000 boraca, a 1.100 dalo je život za Srpsku.

Gina, majka na olovskom ratištu poginulog Slaviše Božića, s tugom, ali i ponosom kazuje nam kako njen jedinac, mada je imao priliku da ode sa ЈNA, rodnu grudu nije želio ostaviti.

- Bio je aviomehaničar na službi u Zadru. Mogao je otići sa vojskom da ne bude dezerter, molila sam ga ali mi je rekao da ne može da ostavi sestru - kaže Božićeva.

Odbranjena nejač najveći je ponos pripadnika romanijskih brigada, jer je nekoliko civilnih žrtava na području koje su branili i odbranili bilo prije njihovog formiranja.

Željko Šuka, komandir čete Atomsko-biološko-hemijske odbrane 2. romanijske brigade VRS ističe da njegova generacija, a ni mlađi naraštaji ne treba da zaborave doprinos i značaj ove brigade.

Ratni put dvije brigade vodio je od Hercegovine do Krajine. Odbranili su i desetine kilometara dugog sarajevskog – romanijskog fronta.

- Druga romanijska brigada nije nikada izgubila pedalj teritorije, ali znate šta je uradio Dejtonski mirovni sporazum - navodi Delivoje Tošić, ratni oficirski kadar Druge romanijske motorizovane brigade.

Miladin Gašević, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije opštine Sokolac rekao je da je kroz ove brigade prošlo 23.000 ljudi, od čega je 286 poginulo u Drugoj romanijskoj, a u obje oko 1.000, a više od 350 pripadnika su ratni vojni invalidi.

Iz sokolačke opštinske organizacije ističu korektan odnos lokalnih vlasti, ali i zajedničko nastojanje da prevaziđu ključni problem, nezaposlenost.

- Dodatna prava boraca potpisale su tri opštine u Srpskoj, među njima Sokolac. Za ovu populaciju svake godine izdvajamo 300.000 KM i ta sredstva namjeravamo povećati - istakao je Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac.

Prva romanijska pješadijska brigada za zasluge u odbrani srpskog naroda i Srpske, 1996. godine odlikovana je Medaljom Petra Mrkonjića, a Druga romanijska Ordenom Nemanjića.