latinica  ћирилица
21/05/2019 |  17:45 ⇒ 22/05/2019 | 07:34 | Autor: SRNA

Čubrilović-Matvijenko: Vrijeme za gašenje OHR

Rusija smatra da je vrijeme da ode strani protektor i BiH konačno bude prepuštena na upravljanje svojim demokratski izabranim liderima, istaknuto je danas na sastanku u Moskvi predsjednika Savjeta Federacije Rusije Valentine Matvijenko i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića.
Čubrilović - Matvijenko - Foto: SRNA
Čubrilović - MatvijenkoFoto: SRNA

Na sastanku je istaknuto da Rusija poštuje Dejtonski sporazum i da smatra da je "vrijeme da se ugasi OHR", saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Čubrilović je rekao da Republika Srpska ostaje čvrsto opredijeljena za poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i da će dosljedno zastupati Rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti BiH.

Sagovornici su razgovarali o pitanjima međuparlamentarne saradnje i perspektivama razvoja bilateralnih odnosa.

Čubrilović je govorio o razvoju bilateralne saradnje, trgovinskih i ekonomskih veza Republike Srpske, BiH i Ruske Federacije.

Na sastanku je bilo riječi i o kulturnoj saradnji, te povećanju broja studenata iz Republike Srpske na univerzitetima u Moskvi, kao i učenju ruskog jezika u školama u Srpskoj.

Predsjednik Narodne skupštine pozvao je Matvijenkovu i delegaciju Savjeta Federacije da posjete Republiku Srpsku.

Matvijenkova je rekla da Rusija pažljivo prati događaje koji se odvijaju u Republici Srpskoj i da je veoma zainteresovana za dalju saradnju, uključujući i onu na parlamentarnom nivou.

- Cijenimo prijateljske i konstruktivne odnose uspostavljene između naših naroda - rekla je ona.

Razgovoru su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg Savjeta Federacije Ilijas Umahanov, prvi zamjenik predsjedavajućeg Odbora Savjeta Federacije za međunarodne poslove Vladimir DŽabarov, član Odbora Savjeta za nauku, obrazovanje i kulturu Aleksej Kondratijev.

Čubrilović u posjeti Ruskoj Federaciji boravi na poziv predsjednice gornjeg doma Ruskog parlamenta Valentine Matvijenko.

U nastavaku posjete Rusiji, Čubrilović bi sutra trebalo da se sastane sa poslanikom ruske Dume Јevgenijem Primakovim, koji je i predsjednik organizacije Ruska humanitarna misija i predsjednikom Komiteta za međunarodne poslove Savjeta Ruske Federacije Konstantinom Kosačevim.

Razgovarano o privrednom razvoju i saradnji

Čubrilović i Matvijenkova saglasili su se da računaju na privredni razvoj i saradnju Srpske i Rusije, rekao je Čubrilović za Srnu. Čubrilović je naveo da je na sastanku razgovarao o svemu što je ruska strana uradila na podizanju privrednih kapaciteta u Republici Srpskoj, prije svega, rafinerija u Brodu i Modriči.

- Kada je riječ o saradnji u kulturi i obrazovanju, spremni su da povećaju broj studenata iz Republike Srpske na univerzitetima i školama u Moskvi, te su izrazili zainteresovanost da se ruski jezik izučava u našim školama - rekao je Čubrilović.

On kaže da je na sastanku sa Matvijenkovom razgovarao o parlamentarnoj saradnji Rusije i Srpske, kao i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina, koji bi trebalo da se sastanu ubrzo na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu.

Čubrilović je istakao da odnosi Republike Srpske i Rusije imaju konstantnu razvojnu putanju, što je pokazao i njegov današnji razgovor sa Matvijenkovom.

- Sve ono što je Matvijenkova iznijela tokom razgovora ima veliki značaj za Republiku Srpsku i srpski narod u BiH, jer je istorija koja veže ova dva naroda duža od dva vijeka - rekao je Čubrilović.

Povezane vijesti:

Matvijenko: Rusija cijeni konstruktivne odnose sa Srpskom.