latinica  ћирилица
21/05/2019 |  19:00 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Za ubice djece doživotna robija, bez prava na uslovni otpust

Skupština Srbije usvojila je izmjene i dopune Krivičnog zakonika, koji predviđa doživotnu kaznu zatvora za ubistvo djece, silovanje, obljubu nad maloljetnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem. To je u skladu sa prijedlogom Fondacije "Tijana Јurić", koji je potpisima podržalo gotovo 160.000 građana Srbije.

Pet godina nakon monstruoznog ubistva petnaestogodišnje Tijane Јurić iz Subotice, Srbija je dobila "Tijanin zakon". Umjesto kazne zatvora od 30 i 40 godina, oni koji počine najteža krivična djela, poput Tijaninog ubistva, ostaju u zatvoru do kraja života. Od otkrivanja i hapšenja njenog ubice mesara Dragana Đurića, Tijanin otac Igor Јurić, putem Fondacije koja nosi njeno ime, imao je samo jednu misiju-– zakonom spriječiti da se ovakav zločin ponovi.

- Osjećam se malo čudno i pomiješana su osjećanja. Sa jedne strane, ovo je trebala da bude i jeste na neki način pobjeda svih ljudi koji su se udružili oko jedne ideje - da se zaštite djeca - rekao je Јurić.

Izmjene Krivičnog zakonika pripremljene su još 2015. godine. Dio "Tijanine inicijative" usvojen je prije dvije godine, a tiče se skraćenja roka za potragu za nestalim djetetom.

- Ono što je bitno je da su poslanici prihvatili prijedlog Ministarstva pravde i Fondacije "Tijana Јurić", tako da je najznačajnija izmjena doživotna kazna zatvora za najteža krivična djela - navela je Nela Kuburović, ministarka pravde Srbije.

Tijanin otac, nakon glasanja, nije krio da je razočaran što političari u Srbiji, nisu bili jedinstveni.

- Osjećam dozu gorčine, zato što sam smatrao da neke stvari ne smiju da se ispolitizuju... Moja želja je bila da se ujedinimo bar oko jedne stvari, a to je da bezbjednost djece u Srbiji bude na višem nivou i da damo jasno do znanja ljudima koji žele djeci da naude, kakve će biti sankcije - rekao je Јurić.

U Skupštini nisu bili poslanici koji bojkotuju njen rad, iako su, prema njihovim tvrdnjama, potpisima podržali građansku inicijativu. Za usvajanje zakona glasalo je 159 poslanika. Osim vladajuće većine izmjene Krivičnog zakonika podržali su i poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine i još dva poslanika opozicije - Miladin Ševarlić i Đorđe Vukadinović.