latinica  ћирилица
22/05/2019 |  08:47 ⇒ 13:55 | Autor: SRNA

Čović: Ključni korak zavisi od Izetbegovića

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da od lidera SDA Bakira Izetbegovića zavisi ključni korak koji bi doveo do formiranja novog saziva Savjeta ministara, te da ne vidi svrhu da se više ulazi u rasprave u vezi sa Akcionim planom za članstvo u NATO-u.

- Dogovorili smo resore i izjavu pa predlažem da sva druga nadmudrivanja ostanu po strani i krenemo. I to s imenovanjem Savjeta ministara. Ako neko ne želi treba to da kaže. Nakon razgovora sa Izetbegovićem i Dodikom znaću jesu li nam stavovi isti. Ako jesu, treba odmah krenuti u imenovanja - smatra Čović.

On je istakao da je o tome sa Izetbegovićem razgovarao juče u Sarajevu, a da će sa Dodikom razgovarati danas u Mostaru.

- Od tih razgovora zavisi hoćemo li imati zajednički sastanak do kraja sedmice. Ako bi išlo u prilog tome da odmah napravimo Savjet ministara, a ja se tome nadam, uvjeren sam da ćemo imati sastanak. Nastojaću da što prije damo imena, da imenujemo i predsjedavajućeg i da počnemo da razgovaramo o provjeri ministara - rekao je Čović.

Naglašavajući da ne vidi svrhu da se više ulazi u rasprave u vezi sa MAP-om, Čović je rekao da za uslovljavanje imenovanja Savjeta ministara nema ni potrebe ni razloga.

- Došli smo do saglasnosti da napravimo izjavu koja ostavlja dovoljno prostora da novi saziv Savjeta ministara može da donosi kompletne odluke - dodao je Čović.

On nije želio da komentariše optužbe ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića da HDZ BiH namjerno blokira rad Savjeta ministara, navodeći da to nikada nije činio jer da jeste mogao je o njemu napisati 15 knjiga u posljednje četiri godine.

- Naš stav je jasan - želimo što hitnije uspostavljanje Savjeta ministara jer, nažalost, sedam mjeseci nakon izbora zbog toga ne funkcioniše ni PS BiH - pojasnio je Čović.

Kad je riječ o formiranju Vlade Federacije BiH, Čović je istakao da će se to desiti kada bude uspostavljen dogovor o izmjenama Izbornog zakona.