latinica  ћирилица
22/05/2019 |  11:26 ⇒ 11:29 | Autor: SRNA

Počela izgradnja krova na crkvi Svetog Save u Njujorku

U Njujorku je počela izgradnja krova na pravoslavnoj crkvi Svetog Save koja je uništena u požaru na pravoslavni Vaskrs 2016. godine.
Kupola Hrama Svetog Save (foto: © Sputnik/ Aleksandar Milačić) -
Kupola Hrama Svetog Save (foto: © Sputnik/ Aleksandar Milačić)

Uporedo sa krovom, biće postavljen i novi armirani betonski pod, kao i privremeni prozori i vrata za kontinuiranu zaštitu od vremenskih nepogoda, saopštio je Građevinski odbor za obnovu Srpske pravoslavne katedrale Svetog Save.

Episkop istočnoamerički Irinej naglasio je da je ova faza rekonstrukcije uistinu predznak početka vaskrsnuća hrama od požara, koji ga je uništio prije tri godine.

- Јoš važnije, ovaj sveti zadatak ostvaruje se u vreme jubilarne proslave 800 godišnjice autokefalnosti SPC i posvećenja Svetog Save za prvog arhiepiskopa srpskog - rekao je vladika Irinej.

Prema njegovim riječima, crkva Svetog Save je svetinja svih Srba, gdje god oni živjeli, posebno imajući na umu da je ona dio nasljeđa svetog Nikolaja Žičkog.

- Stoga, koristimo ovu priliku da sa očinskom ljubavlju pozovemo sve pravoslavne hrišćanske Srbe i sve ljude dobre volje, koji u svojim srcima i dušama osećaju i imaju radost Vaskrslog Gospoda, da se molitveno i zajedno usresrede ka obnovi naše dragocene svetinje, znajući da, prema riječima našeg svetog zastupnika vladike Nikolaja Žičkog i Svepravoslavnog, naša katedralna crkva može da vaskrsne samo ako se mi Srbi obožimo, složimo i umnožimo - poručio je episkop Irinej.

Crkva Svetog Save sagrađena je 1850. godine i predstavlja značajni istorijski spomenik grada Njujorka i Nacionalnog registra istorijskih mjesta.

U njoj je 1865. godine održana prva pravoslavna liturgija u SAD.