latinica  ћирилица
22/05/2019 |  12:57 | Autor: SRNA

Kasipović: Moguće pooštravanje sankcija za najteža krivična djela

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je danas Srni da će prilikom izrade izmjena i dopuna Krivičnog zakonika u Srpskoj biti razmotrena rješenja iz zakonika koji je usvojila Srbija i da je stav Vlade Srpske da dodatno budu pooštrene sankcije za najteža krivična djela, ali da će se sve raditi uz mišljenje stručnjaka.
Anton Kasipović - Foto: RTRS
Anton KasipovićFoto: RTRS

- U Ministarstvu pravde Republike Srpske smo sa velikom pažnjom pratili pripreme za promjenu krivičnog zakonodavstva u Srbiji, jer prilikom izrade našeg Krivičnog zakonika vodimo računa o uporednom zakonodavstvima u zemljama u okruženja - rekao je Kasipović, komentarišući usvajanje izmjena Krivičnog zakonika u Skupštini Srbije.

On je podsjetio da je u Republici Srpskoj, prilikom usvajanja Krivičnog zakonika 2017. godine, značajno pooštrena kaznena politika.

- Uz stručna mišljenja ćemo i sada raditi na ovom zakonskom rješenju, jer je riječ o ozbiljnom pitanju. Vodićemo računa o usklađenosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima - dodao je Kasipović.

Skupština Srbije usvojila je juče izmjene Krivičnog zakonika kojim se za najteža krivična djela uvodi doživotna kazna zatora.