latinica  ћирилица
22/05/2019 |  16:18 ⇒ 23/05/2019 | 07:46 | Autor: RTRS

Zločin bez kazne: Dvanaest zvijezdica uvijek će sijati na nebu Srpske

Prošlo je 27 godina od kada je u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika preminula prva beba. Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija te 1992. godine zabranio je sve letove iznad BiH, a zbog ratnih dejstava put prema Srbiji bio je zatvoren.

Tadašnji svjetski moćnici oglušili su se o sve apele, pa je u periodu od mjesec dana zbog nedostatka kiseonika 12 beba umrlo na banjalučkoj klinici. Bio je to povod za Proboj koridora života, najveću vojnu akciju Vojske Republike Srpske, kojom je uspostavljena komunikacija sa Srbijom.

Te strašne 1992. godine zbog, svjetskih moćnika, samo za mjesec dana u Banjaluci je ugašen život 12 tek rođenih beba. Sreća Dragoslave Јaćimović trajala je kratko. Usljed nedostatka kiseonika, njen novorođeni sin je preminuo.

- Umjesto da pripremamo svadbe, da ljuljamo unučad... 27 godina je, nije to malo i trudim se da svaki dan oprostim, ali ne znam kome i kako - kaže tužna majke jedne od 12 beba, Dragoslava Јaćimović.

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN, 1992. godine zabranjeni su letovi iznad BiH, zbog čega kiseonik nije mogao da bude dopremljen u banjalučku bolnicu. Tragedija je mogla biti spriječena, da su svjetski moćnici željeli da čuju vapaje ljekara i roditelja.

- Vrijeme ne može ublažiti gubitak djeteta. Svaka godina koja dođe je sve teža za nas majke, jer ne može čovjek biti komletan ako izgubi dijete kojem nije data šansa da živi - ističe Željka Tubić.

Malo se zna i za podatak da je u to vrijeme upućen konvoj humanitarne pomoći sa lijekovima i kiseonikom, u organizaciji Mihajla Vukasa, torakalnog hirurga iz Geteborga. Pomoć nikada nije stigla.

- Gdje ima granica ljudskosti, da mi na pitanje kad se to desilio, ona koja je bila kriva za to "A zašto djecu?", odgovorila je "Pa, nisu naša" - prepričava Mihajlo Vukas.  

Ovaj zločin nikada nije procesuiran, ni pred jednim sudom. Zbog kompleksnog uređenja u BiH nemoguće je da Republika Srpska tuži Ujedinjene nacije. Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Milorad Kojić smatra da bi trebalo odrediti sud koji bi to procesuirao.

- Nije jedina odgovornost SB UN jer jesu uveli zabranu leta, ali zabrana leta nije bila iz Sarajeva, mogao se kiseonik dovesti iz Sarajeva, iz Zagreba, ili bilo koje druge zemlje u svijetu - tvrdi Milorad Kojić. 

Trinaesta beba, Slađana Kobas, bitku za život izgubila je sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je trajne posljedice.