latinica  ћирилица
22/05/2019 |  16:37 ⇒ 16:37 | Autor: SRNA

Sedam državljana EU bez regulisanog boravišnog statusa

Služba za poslove sa strancima BiH saopštila je da je na Ilidži utvrđeno da sedam državljana EU, koji se predstavljaju kao volonteri, nemaju regulisan boravišni status u BiH.
Služba za poslove sa strancima BiH (foto:Twitter) -
Služba za poslove sa strancima BiH (foto:Twitter)

Inspekcija je, kako se navodi, utvrdila i da na području Stupa u opštini Ilidža na mjestu na kojem se izdaju besplatni obroci za migrante, odgovorno lice organizacije koja pruža te usluge nema odgovarajuće dozvole za obavljanje tih aktivnosti.

U saopštenju se dodaje da su pripadnici Službe za poslove sa strancima u zajedničkoj akciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Građevinskom inspekcijom opštine Ilidža izvršili danas kontrolu na navedenom lokalitetu.

Služba je, u skladu sa Zakonom o strancima, procesuirala strane državljane zbog nepoštivanja propisa BiH, a MUP Kantona Sarajevo i Građevinska inspekcija opštine Ilidža su preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

U okviru navedene akcije, obavljene su koordinacijske aktivnosti u vezi sa uključivanjem i drugih inspekcija u skladu sa zakonom.

Služba za poslove sa strancima pozvala je građane i nevladine organizacije da se ne uključuju u bilo kakve organizovane aktivnosti koje se tiču transporta, smještaja, a pogotovo ishrane migranata. 

- Pripremanjem obroka neovlaštenih lica, volontera i u neadekvatnim prostorima i uslovima, dovode u opasnost i sebe i migrante zbog mogućnosti masovnih trovanja hranom i širenja epidemija zaraznih oboljenja - dodaje se u saopštenju.