latinica  ћирилица
22/05/2019 |  16:44 ⇒ 23/05/2019 | 07:47 | Autor: RTRS

Višković: Privredna saradnja sa Austrijom ima perspektivu

Delegacija Vlade Srpske, predvođena predsjednikom Radovanom Viškovićem, je u dvodnevnoj posjeti Austriji. Premijer se sastao sa specijalnim savjetnikom Evropske komisije Francom Šausbergerom.

Evropski zvaničnici ponovili su da je vlast u BiH potrebno što prije formirati, i da Brisel čeka partnere s kojima će pregovarati o evropskom putu.

Republika Srpska nije blokirala evropski put BiH i nijednim svojim potezom nije ugrozila formiranje vlasti na nivou BiH. Ovo je poruka premijera Radovana Viškovića, specijalnom savjetniku Evropske komisije Francu Šausbergeru.

- Institucije Republike Srpske i ubuduće će na vrijeme realizovati sve predviđene aktivnosti. Zastoj u uspostavljanju novog saziva Savjeta ministara sprečava sprovođenje reformskih procesa u svim oblastima - istakao je premijer Srpske Radovan Višković.

Specijalni savjetnik Evropske komisije Franc Šausberger kaže da EU pomno prati situaciju.

- EU prati situaciju u BiH. Neformiranjem vlasti na nivou BiH šalje se negativna poruka. Očekivanja su da u što skorijem roku bude konstituisan novi saziv Savjeta ministara - poručio je Šausberger.

Politika nije bila jedina tema razgovora. Premijer je sagovornika iz Austrije pozvao da prenese poziv investitorima da ulažu u Srpsku. I dobio pozitivan odgovor. Šausberger kaže da ima informacije da je Srpska poželjna za ulaganje.

- Spoljnotrgovinska razmjena sa Austrijom raste. Uvjeren sam da će privredna saradnja biti dodatno unaprijeđena u narednom periodu, čemu će doprinijeti blizina tržišta, dobra poslovna iskustva i angažovanje ljudi koji su porijeklom sa naših prostora, a koji rade i djeluju u Austriji - poručio je Višković.

Šausberger ističe da saradnja u oba pravca može donijeti samo koristi svim stranama.

- Naravno, da je dobro uspostavljati ovakve vidove saradnje, a posebno treba raditi na unapređenju privrednih i ekonomskih odnosa u regionu - istakao je Šausberger.

Delegacija Republike Srpske, na čelu sa premijerom Viškovićem, posjetu Austriji nastavlja sutra, kada će biti otvoren izložbeni salon u Lincu, koji će koristiti privrednici iz Srpske. U prostor od 500 kvadrata Vlada Republike Srpske uložila je početnih 60 hiljada evra, a narednih godina o ovom prostoru brigu će preuzeti privrednici iz Srpske.