latinica  ћирилица
22/05/2019 |  18:57 ⇒ 21:27 | Autor: RTRS

Dodik: Daleko od dogovora, ali rata neće biti

Zbog bošnjačkih igara i uslovljavanja, nastavljena je trakavica oko formiranja Savjeta ministara. Ako bošnjačka strana pristane na formiranje vlasti, do kraja sedmice uslijedio bi sastanak Dodik - Čović - Izetbegović, na kojem bi bio dogovoren sastav Savjeta ministara. Dodik poručuje: "Od dogovora smo dalje nego ikada", ali da, uprkos složenoj situaciji, rata neće biti.

"Igre bez granica" Bakira Izetbegovića! Političke, su počele odmah nakon preliminarnih izbornih rezultata! Јavno ih obznanio, uoči novogodišnjih praznika. Zanesen klicanjem stranačkih poslušnika, nehotice je priznao kako će blokade o važnim pitanjima na bh. tlu zavisiti i od "inputa" omiljenih mu zapadnih saveznika. Da li su "inputi" stigli sa sarajevskih adresa zapadnih ambasada ili osmišljeni u partijskoj centrali, tek šesti je mjesec kako se Izetbegović poigrava.

Uslovljavao je pregovarače iz druga dva naroda, pa "uslove" mijenjao. Ruke naizmjenično "pružao" i bošnjačke "satelite" skupljao po sarajevskoj čaršiji! Za formiranje Savjeta ministara tražio još sedmicu, pa 10 dana, potom mjesec...Rokove postavljao i kršio! U tajm autu od političkih igara, znao je da "zaigra" mnogo opasnije. Posljednji put - sinoć u Zenici! Iftareći među vjernicima, govorio je o zeničkim "velikim ratnicima". I prijeteći najavio:"Postoje garancije međunarodnih sila koje garantuju Dejtonski sporazum, ali je najvažnija bošnjačka snaga. Potrebno je jačati međusobno povjerenje, jačati namjensku industriju, uvesti predmete u školama o predvojničkoj obuci."

I nije prvi put Izetbegoviću junioru, da po uzoru na oca Aliju, zvecka oružjem. A zapadni mu saveznici, ćute! Ćutolozima ne smeta ni što se "igrač" Izetbegović u ustavne i zakonske odredbe naizmjenično zaklinje i krši ih. One o rokovima postizbornog formiranja vlasti prekršio je još u decembru. Valjda zauzet haubicama i dronovima i dalje to čini. Uzalud mu najnoviji projektovani scenario, odgovara Milorad Dodik.

- Ma kakav rat! Ovakva situacija u BiH fluidna, nikakva, bez institucija, bez organa već ranije bi bila neka vrsta priče. Dakle rata tu nema, neko to straši, ali potreban je dogovor koji je nemoguće postići, očigledno i da je situacija složenija nego što je ranije bila. Mjesecima pokušavaju da nas maltretiraju o tome šta hoće ili neće, zašto neko hoće, odnosno zašto neće. Šta drugi treba da učini da bi im se udovoljilo? To su njihove igre koje, naravno, niti želim, niti hoću da se nas dotiču - poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Ziagrao" je sada, da li sinhronizovano s ostalim članovima bošnjačkog bloka, i lider DF-a. Bez formiranja federalne vlade, nema ni Savjeta ministara - sa naslovnica omiljenih medija uslovljava Željko Komšić! I opet čini se, uzalud!

- Dogovorili smo resore i izjavu, pa predlažem da sva druga nadmudrivanja ostanu po strani i krenemo. I to s imenovanjem Savjeta ministara. Ako neko ne želi, treba to da kaže - eksplicitan je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH

I dok sarajevske "igre" traju, Srbima se uskraćuju zagarantovana ustavna prava na postizborno legitimno predstavljanje u izvršnoj bh. vlasti, podsjeća Dodik.

- Mi tu lekciju polako učimo i sazrijevamo i mi ćemo se prema tome odnositi upravo na taj način, da su uskraćena prava srpskom narodu na političko predstavljanje - kaže Dodik.

A svim narodima i građanima u BiH, evropske integracije u koje se sarajevski "igrači" zaklinju. Po potrebi!

- Mislim da smo iz EU vrlo jasno više puta ponovili potrebu formiranja vlasti na svim nivoima, kako bi se ostvario dalji napredak na evropskom putu. Pa to je, čak ako ga želite tako nazvati, jedan od uslova za dalje iskorake na ovom putu - rekao je Lars-Gunar Vigemark, specijalni predstavnik EU u BiH.

"Iskorak" na tom putu, zasigurno neće biti napravljen do kraja maja, što je bio još jedan rok koji je definisan i u Briselu kao datum za eventualni kandidatski status BiH u Uniji.