latinica  ћирилица
22/05/2019 |  20:24 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Bijeljina: Presijecaju vrpcu, a još nisu završili obećano asfaltiranje

U Bijeljini će sutra u prisustvu brojnih visokih zvanica biti svečano obilježen završetak izgradnje kanalizacije - desetogodišnjeg projekta u koji je iz raznih izvora uložen 41 milion evra. Bila bi to prava svečanost da je završeno i asfaltiranje svih ulica u kojima su postavljene kanalizacione cijevi, a nije iako je obećano.
Bijeljina- Ulica Vojvode Petra Bojovića godinama bez asfalta (foto:nfoBijeljina.com) -
Bijeljina- Ulica Vojvode Petra Bojovića godinama bez asfalta (foto:nfoBijeljina.com)

Kraj radova na izgradnji ovog za grad kapitalnog projekta nakon šetnje do ugla Ulice Srpske vojske i 27. marta presijecanjem vrpce ozvaničiće gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i ambasador Holandije u BiH Reinout Vos.

Samo stotinjak metara dalje je prizor koji nikako ne ide uz svečanost.

Ulica Vojvode Petra Bojovića - neasfaltirana, prašnjava i blatnjava, iako su radovi na polaganju kanalizacije završeni u avgustu prošle godine. Mašine su tada otišle, a stanovnici ove i susjednih ulica ostali bez informacije o daljoj dinamici radova na asfaltiranju i uređenju saobraćajnica.

Krajem godine u ime grupe građana, advokat Dražen Nikolić je od gradonačelnika i resornog odjeljenja zatražio informaciju o tome zašto je mjesecima nakon završetka radova taj dio grada i dalje razrovan, blatnjav i skoro neprohodan. U dopisu je, između ostalog, navedeno da tu živi oko 4.000 stanovnika koji ovu ulicu koriste svakodnevno u prilazu gradskom jezgru. Takođe je zatraženo da se ukoliko asfaltiranje nije planirano u skorije vrijeme ulica dovede u podnošljivo stanje prije kiša, snijega i mraza. Odgovor na dopis upućen 11. novembra prošle stigao je 4. februara ove godine od direktora PIU tima.

U odgovoru je navedeno, da će asfaltiranje Ulice Petra Bojovića prema dostavljenoj dinamici izvođača radova, u pripadajućem lotu, biti završeno u aprilu 2019. godine. Takođe je navedeno, da s obzirom na vremenske uslove pojedine saobraćajnice u gradu nisu mogle biti asfaltirane u prethodnom periodu.

Sutra je 23. maj, a stanje je i dalje onakvo kako su ga ostavili izvođači nakon završetka radova prije devet mjeseci. Stanovnici ovog dijela Bijeljine i dalje čekaju, a iz gradske uprave svaku priliku koriste da se pohvale i istaknu da je u kanalizaciju ugrađeno 170 kilometara cijevi, odvojeno urađeno 20 kilometara kišne kanalizacije, zamijenjeno 25 kilometara vodovodnih cijevi koje su bile uglavnom azbestne i trošne, stare više od 40 godina, rekonstruisano 41 kilometar saobraćajnica, uređeni trotoari, rasvjeta i drvoredi.

U izgradnju kanalizacije uložen je 41 milion evra - iz gradskog budžeta uloženo je 11,7 miliona evra, 12 miliona evra je kredit Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, a ostalo su donacije.

Programom svečanosti obilježavanja završetka ovog kapitalnog projekta predviđeno je održavanje konferencije pod nazivom "Vrijeme je za čistu vodu" u hotelu Drina gdje će biti prikazan i film o izgradnji kanalizacije.