latinica  ћирилица
22/05/2019 |  20:45 ⇒ 23/05/2019 | 08:28 | Autor: SRNA

Dodik - Čović: Hitno formirati vlast na nivou BiH

Lideri SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović poručili su danas nakon sastanka u Mostaru da je potrebno hitno formirati vlast na nivou BiH.
Dodik - Čović - Foto: SRNA
Dodik - ČovićFoto: SRNA

Dodik je naglasio da HDZ BiH i SNSD, te grupacija stranaka oko njih, nemaju nijedno otvoreno pitanje kada je riječ o formiranju vlasti. 

- Mi smo spremni da formalizujemo svaku inicijativu, da formiramo komisiju u parlamentu u vezi sa izborom predsjedavajućeg Savjeta ministara, da Predsjedništvo predloži, ali to nije moguće samo sa nama dvojicom, već je potrebna i bošnjačka strana - rekao je Dodik nakon sastanka.

On je ocijenio da BiH trpi veliku štetu zbog neformiranja vlasti. 

- U Evropskoj komisiji rekli su da će nam dati mišljenje o statusu BiH kao kandidata ukoliko se vlast formira do kraja maja. Vidimo da od toga nema ništa, gubimo vrijeme, ovo je na štetu svih - istakao je Dodik.

Čović je poručio da hitno i bezuslovno treba uspostaviti vlast na osnovu izjave koju su lideri stranaka dogovorili i u skladu sa dogovorom o raspodjeli resora koji je već postignut. 

- To je potrebno završiti u narednih 15 do 20 dana, bez daljih uslovljavanja. Ako ide, ide, ako ne ide, onda imamo ozbiljan problem sa funkcionisanjem svih nivoa vlasti u BiH - rekao je Čović novinarima.