latinica  ћирилица
23/05/2019 |  07:55 ⇒ 09:02 | Autor: TANЈUG

Advokat i detektiv stoje iza videa koji je srušio Štrahea?

Iza video snimka koji je srušio doskorašnjeg vicekancelara i lidera Slobodarske partije Austrije (FPO), Hajnc Kristijana Štrahea, a ujedno i austrijsku vladu, stoje jedan bečki advokat i detektiv, tvrdi bečki dnevnik "Esterajh" i televizija "Oe24".
Hajnc Kristijan Štrahe - Foto: RTRS
Hajnc Kristijan ŠtraheFoto: RTRS

List tvrdi, pozivajući se na eksperta za bezbjednost Sašu Vandela, da su advokat Ramin M. persijskog porijekla, i austrijski detektiv Јulian H. organizovali klopku i snimili video.

U intervjuu za "Oe24" Vandl, koji je bio nekadašnji šef detektiva Јuliana, kaže da ga je obučio i da video sa Ibice jasno nosi “njegov rukopis“.

- To sam primijetio čim sam pogledao snimke - kaže Vandel dodajući da se Јulian H. Štraheu i njegovoj desnoj ruci Јohanu Gudenusu predstavio kao biznismen iz Minhena “Јulian Taler“.

Јulian u Minhenu ima detektivsku agenciju i živi u Beču.

- Јulian je krivično gonjen i osuđen, i bio je umiješan u privrednu špijunažu kod firme Plaser i Tojrer - dodao je Vandel.

Јulian je prijatelj sa bečkim advokatom koji je dogovorio prvi sastanak sa Gudenusom, potvrdio je Vandel.

Troškove proizvodnje video snimka koji je srušio čelnike FPO Vandel je procijenio na oko 600.000 evra.

Prema njegovim riječima, video snimci su ponuđeni za više od miliona evra i on smatra da iza svega stoji “politički nalogodavac“.

Inače bečki advokat je poznat i po tome što je već 2015. nudio savjetnicima bliskim Socijaldemokratskoj partiji (SPO) i Narodnoj stranci (OVP) video snimke na kojima je navodno Štrahe sa ilegalnim supstancama.

Taj video materijal nikada nije uspio da unovči, jer je tražio prevelike svote.