latinica  ћирилица
23/05/2019 |  08:05 | Autor: TANЈUG

Huavej najavio sopstveni operativni sistem do proljeća 2020.

Kineski kompanija "Huavej" mogao bi da predstavi sopstveni operativni šistem najkasnije u proljeće sljedeće godine, nakon što mu je onemogućeno korišćenje Guglovog operativnog sistema Android, kazao je predstavnik kompanije Јu Čengdong.
Huavej (Foto: @riptari) - Foto: Twitter
Huavej (Foto: @riptari)Foto: Twitter

"Huaveju" je onemogućeno korišćenje Guglovog Androida nakon što su SAD kineskog giganta prošle nedjelje stavile na spisak zabranjenih pravnih lica.

Čengdong je objavio da će "Huavej" uskoro razviti sopstveni operativni sistem za pametne telefone, tablete i druge pametne uređaje, kao i za televizijske prijemnike i automobile, prenio je.

"Huavejev" sistem mogao bi biti dostupan klijentima najranije ove jeseni, a najkasnije u proljeće sljedeće godine, izjavio je Јu za kineski list "Finiks ajfeng tek", prenosi portal Sibiz.

Posljednjih sedmica intenzivirao se trgovinski rat između SAD i Kine, pa je američko ministarstvo trgovine zabranilo američkim kompanijama da prodaju tehnologiju "Huavju" bez dozvole vlade.

U ponedjeljak je ministarstvo najavilo 90-dnevno odlaganje te mjere.

SAD optužuju "Huavej" da pomaže kineskoj vladi u špijunaži drugih zemalja, iako to nisu potkrijepile nikakvim dokazima, navodi Sibiz.