latinica  ћирилица
23/05/2019 |  08:21 | Autor: SRNA

Nastavak suđenja za ubistvo vojnika ЈNA u Sarajevu

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje komandantu Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u Sarajevu.
Optuženi u predmetu "Veliki park" Dragan Vikić i njegov branilac Fahrija Karkin - Foto: SRNA
Optuženi u predmetu "Veliki park" Dragan Vikić i njegov branilac Fahrija KarkinFoto: SRNA

U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić, prema optužnici, bili su informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

U optužnici je navedeno da su oni bili informisani o stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura zarobljenih vojnika ЈNA koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena, s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za tijelima ostalih još traga.

Na ročištu održanom 4. aprila, svjedok "E" je rekao da je čuo da je Јuka Prazina naredio Nerminu Uzunoviću zvanom Šok i Bakiru Hotiću da iz Miljacke izvade tijela ubijenih vojnika koja su bila bačena na Bentbaši.

Govoreći o ubistvu zarobljenih pripadnika ЈNA 22. aprila, ovaj bivši pripadnik Јukine jedinice naveo je da mu je predveče po povratku sa zadatka njegov saborac Kenan Spahić rekao da je privedeno osam rezervista ЈNA koji su zarobljeni na Dobrinji.

Sutra je, kako je rekao, od Spahića čuo da su ubijeni ispod Doma policije, ali mu nije rekao ko je to učinio.

Nastavak suđenja zakazan je za 13.00 časova.