latinica  ћирилица
23/05/2019 |  08:32 | Autor: SRNA

Tramp planira da "obiđe" Kongres i proda oružje Saudijskoj Arabiji

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa planira da iskoristi "rupu u zakonu" i iskoristi tenzije sa Iranom kako bi prodali bombe Saudijskoj Arabiji iako je Kongres blokirao slične prodaje usljed zabrinutosti zbog stradanja civila u Јemenu, izjavio je danas senator Kris Marfi.

- Saznao sam da bi Tramp mogao iskoristiti "rupu" u Zakonu o kontroli naoružanja i da bi moglo doći do velike prodaje bombi Saudijskoj Arabiji, koje bi oni mogli da bace na Јemen, na način kojim bi Kongresu bilo onemogućeno da reaguje i to bi moglo da se desi tokom ove sedmice - napisao je senator u poruci objavljenoj na društvenoj mreži "Tviter".

Izvori iz Kongresa navode da ima regulativa u Zakonu u kontroli naoružanja kojom se određuju pravila za transakcije u međunarodnoj trgovini oružjem i koja u slučaju nacionalne vanredne situacije omogućava predsjedniku prodaju bez uvida kongresmena.

Isti izvori smatraju da bi Tramp mogao iskoristi povišene tenzije sa Iranom kao razlog za dodatnu vojnu opremu Saudijskoj Arabiji koju vidi kao važnog američkog partnera u regionu.

Tramp je prethodno proglasio da je priliv migranata nacionalna vanredna situacija kako bi "obišao" Kongres i dobio šest milijardi dolara za gradnju zida na granici sa Meksikom.