latinica  ћирилица
23/05/2019 |  08:34 | Autor: Bi-bi-si

FIFA odustala od proširenja broja timova na Mundijalu u Kataru

Na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine nastupiće, kao i do sada, 32 ekipe, a proširenje broja timova očekuje nas tek od Mundijala 2026. godine, odlučila FIFA.
Đani Infantino - Foto: nezavisne novine
Đani InfantinoFoto: nezavisne novine

Iako se naveliko nagađalo da bi na Mundijalu u Kataru moglo doći do promejne formata takmičenja, FIFA je odlučila da proširenje broja timova učesnika bude implementirano tek od 2026. godine.

Svjetska fudbalska asocijacija saopštila je "poslije temeljnog i sveobuhvatnog procesa konsultacija" da promjene u ovom trenutku nisu moguće.

U januaru 2017. godine FIFA je jednoglasno prihvatila inicijativu da od Mundijala 2026. godine, koji će se održati u Meksiku, SAD i Kanadi, broj timova učesnika bude povećan sa 32 na 48, da bi već 2018. Infantino rekao da bi proširenje moglo biti usvojeno i za 2022. godinu.

Međutim, Mundijal u Kataru je previše blizu da bi se proširenje moglo uvesti bez velikih organizacionih promjena, koje bi podrazumijevale dodatnog domaćina Svjetskog prvenstva.

Predsjednik Fife Đani Infantino jedan je od glavnih zagovornika ideje proširenja broja timova, dok je vodeći argument modernizacija i globalizacija fudbala.

Kako sada stvari stoje, Mundijal 2026. godine biće prvi na kojem će učestvovati 48 ekipa. Biće podjeljene u 16 grupa po tri reprezentacije, po dvije iz svake grupe bi išle u šesnaestinu finala, a turnir bi trebalo da traje 32 dana.

Ukupan broj mečeva bio bi povećan sa sadašnja 64 na 80, ali bi pobjednik, odnosno finalista, odigrao maksimalno sedam mečeva, koliko i do sada.