latinica  ћирилица
23/05/2019 |  09:05 | Autor: SRNA

Dilberović: Mišljenje o kandidatskom statusu 29. maja

BiH bi 29. maja trebalo da dobije mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu, najavio je direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović.
EU i BiH - Foto: ilustracija
EU i BiHFoto: ilustracija

Dilberović očekuje da će BiH, uprkos ukupnoj situaciji, dobiti pozitivno mišljenje koje će sadržavati kratkoročne i dugoročne obaveze koje su pred BiH i koje će morati da ispuni.

- Optimisti smo prvenstveno zato što je BiH završila ono što se od nje očekivalo. Mišljenje će biti pripremljeno na način da će institucije vrlo jasno da prepoznaju šta treba da rade u narednom periodu - rekao je Dilberović za "Dnevni avaz".

Prema njegovim riječima, mišljenje bi trebalo da bude objavljeno u sklopu izvještaja Evropske komisije o proširenju na zemlje zapadnog Balkana.

- Izvještaj o proširenju obuhvatiće Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i BiH, s tim što će u slučaju BiH to biti mišljenje - istakao je Dilberović.

Mišljenje Evropska komisija dostavlja Evropskom parlamentu na razmatranje i Savjetu EU na odlučivanje.

Nakon toga Evropski savjet donosi zaključak o eventualnoj dodjeli kandidatskog statusa, utvrđivanju datuma i početku pregovora o članstvu.

Kada je riječ o BiH, konačna odluka o ovom pitanju ne očekuje se prije oktobra.