latinica  ћирилица
23/05/2019 |  09:14 ⇒ 10:33 | Autor: RTRS

Bošnjačko podzemlje želi preko leđa britanskog i američkog ambasadora povratiti uticaj SDA na pravosuđe

Iskopavanje afere oko predsjednika Visokog sudskog i tužulačkog savjeta BiH Milana Tegeltije, koju svakako treba rasvijetliti, jednostavno se ne može drugačije detektovati nego kao pokušaj povratka uticaja SDA na domaće pravosuđe, a preko leđa američkih, britanskih i drugih stranih diplomata i njihovih namjera, ali i preko Branka Perića i Tomislava Ljubića, piše Dnevni list.
Milan Tegeltija (foto: informativa.ba) -
Milan Tegeltija (foto: informativa.ba)

Ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić se surovo obratio predsjedniku VSTS-a Milanu Tegeltiji, nakon što je potpredsjednica VSTS-a Ružica Јukić izrazila principijelno neslaganje sa pozivanjem člana VSTS-a Gorana Nezirovića, sudije u Sudu BiH Branka Perića i glavnog tužioca u Tuzli Tomislava Ljubića u američku ambasadu na razgovor o izmjenama Zakona o VSTS-u i nužnosti transparentnog izbora sudija i tužilaca BiH, piše Dnevni list.

Ovaj list navodi da potpredsjednica VSTS-a Ružica Јukić nije koristila neprimjeren rječnik, nije povrijedila niti jednog zvaničnika u ambasadi SAD u Sarajevu, niti obezvrijedila, kako piše Dnevni list, pomoć Amerike domaćem pravosuđu.

Ona je javno i legitimno rekla da se ne slaže sa praksom da određeni pojedinci imaju privilegije na uštrb institucije u kojoj je ona visoko rangirana, i hipotetički pretpostavila kako bi domaći i međunarodni krugovi reagovali da se na sličan način u pravosuđe, pa i dobronamjerno, "upetlja" ruski ambasador Petar Ivancov, navodi se u tekstu.

Apsolutno nije krucijalna poruka Ružice Јukić. Uostalom, niko joj ništa nije zamjerio u američkoj ambasadi. Udarna je činjenica da se potpredsjednica VSTS-a usudila nešto reći američkoj ambasadi i taj njezin benigni javni nastup je bio signal i povod "zelenoj sarajevskoj čaršiji" da konačno pritisne okidač i pokrene široku i koordinisanu harangu razvaljivanja VSTS-a.

Nezadovoljstvo američkih i britanskih diplomata suptilno će se, posve je sigurno, koristiti kao dodatni pritisak i intrument na, prvo pripremu terena kroz donošenje novog zakona o VSTS, a potom i na "sječu glava" na čelu ključne pravosudne institucije, koja je kao i njezin predsjednik Milan Tegeltija već godinama "noćna mora" bošnjačkih centara moći, a posebno SDA, naglašava Dnevni list.

U tekstu se navodi da bošnjački krugovi različitog spektra odavno ne kriju da su, posebno SDA, nakon odlaska Meddžide Kreso, izgubili dominantan uticaj na pravosuđe. Trn u oku im je Milan Tegeltija, koga bošnjačka politička scena olajava mjesecima gdje god se ukaže prilika.

Da se stvarno radi o diskreditovanju Milana Tegeltije, potpredsjednica VSTS-a Ružica Јukić i glavna tužiteljka Gordana Tadić su već bile mete nastraja i prisluškivanja, pokazuje i forsiranje Dragana Mektića i sudije Branka Perića od strane bošnjačkih medija, koji ih guraju u prve redove obračuna sa Tegeltijom.

Јako je simptomatično da je odlazeći ministar bezbjednosti Dragan Mektić, glavni akter afere oko vrbovanja selefija, za kojeg i neki krugovi u Republici Srpskoj tvrde da je ucjenjeni "kvinsling" u rukama šefa OBA-e Osmana Mehmedagića, opet glavni megafon ovoga puta u "javnom vješanju" predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije.

Mektić poziva Tegeltiju da odstupi. Sudija Branko Perić je u vrijeme dok je bio predsjednik VSTS-a, pa i sudija, bio jednako omražen u bošnjačkim krugovima kao ovih dana Milan Tegeltija, ističe se u tekstu Dnevnog lista.

Iskopavane su mu prljave ratne mrlje, optuživalo da izriče drakonske kazne samo Bošnjacima. Danas je Perić "vrhovni sudski autoritet", omiljeni sudija čiji su istupi protiv Milana Tegeltije, Ružice Јukić ili glavne tužiteljke Gordane Tadić prenose do svakog zareza.

Oportunistički stavovi člana VSTS-a Gorana Nezirovića, kojeg u hrvatskim i srpskim krugovima doživljavaju kao proširenu ruku SDA, što ne mora biti istina, su odavno poznati, navodi Dnevni list.

Odjednom je, međutim, u plan rušenja Milana Tegeltije i Ružice Јukić, ubačen i glavni kantonalni tužilac iz Tuzle Tomislav Ljubić. Treba podsjetiti kako se Ljubić prijavio na konkurs za glavnog tužioca BiH, ali je ipak naprasno povukao svoju kandidaturu, vjerovatno svjestan da ne može proći uprkos neskrivenoj podršci međunarodnih krugova, naglašava se u tekstu.

Treba razjasniti, navodi Dnevni list, da su Nezirović, Perić i Ljubić neupitni pravni autoriteti. Međutim, u sarajevskim krugovima je izrađena taktika zavaravanja VSTS-a i smaknuća Milana Tegeltije i Ružica Јukić, a neće biti sporno niti tragično ako, kao kolateralna šteta, odlete i neki drugi poput Јadranke Lokmić ili Željke Radović.

Bitno je na mala vrata povratiti izgubljeni uticaj SDA na domaće pravosuđe što nije moguće bez međunarodnog faktora i preko Milana Tegeltije.

Međunarodni bi prijatelji morali znati da bez resetovanja korumpiranog i zahrđalog policijeskog sistema nema pozitivnog učinka u radu pravosuđa, pa je tako šokantno kako je u javnom prostoru prošla neopaženo i bez posebne kritičke analize činjenica da je inspektor SIPA Pandža, glavni akter, posrednik u navodnoj aferi korumpiranosti predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije, piše u tekstu.

Izvor: Dnevni list