latinica  ћирилица
23/05/2019 |  09:18 ⇒ 10:43 | Autor: sputniknews.com

NATO ponovo pozvao Rusiju da napusti Krim, stigao odgovor

NATO nije saglasan sa nepravednom i nezakonitom pripadnošću Krima Ruskoj Federaciji i poziva Moskvu da povuče svoju vojsku sa tog poluostrva, izjavio je šef vojnog komiteta Alijanse Stjuart Pič.

- Alijansa se ne slaže i neće se složiti se sa nezakonitom i nepravednom aneksijom Krima od strane Rusije - rekao je Pič.

 Osim toga, Pič je pozvao Rusiju da oslobodi ukrajinske mornare uhapšene nakon incidenta u Azovskom moru.

Poziv NATO-a da povuče ruske trupe sa Krima je neadekvatan, izjavio je ruski senator sa Krima Sergej Cekov.

- Krimljani žive u miru i spokojstvu, a NATO bi želio da destabilizuje situaciju na Krimu. Njima (NATO-u) se ne sviđa način na koji se Krim razvija, ali nećemo im pružiti to zadovoljstvo -rekao je Cekov za Sputnjik.

Prema njegovim riječima, Krim se ponovo ujedinio sa Rusijom legalno i pravedno, a zahtjevi predstavnika Alijanse nisu adekvatni.

Prvi zamjenik predsednika krimskog parlamenta Јefim Fiks smatra da NATO-ov poziv Rusiji da povuče trupe sa Krima podseća na staru pokvarenu ploču.

- Vrijeme je da prestanu da koriste stare pokvarene ploče i promijene retoriku u odnosu prema Rusiji. Krim je ruski i na to je stavljena tačka. Stavovi NATO-a o ovom pitanju nas ne zanimaju. Neka se brinu o svojim poslovima, a Krim će se sam snaći kako da radi - istakao je Fiks za Sputnjik.

Sa svoje strane, šef radne grupe za međunarodno-pravna pitanja u stalnom predstavništvu Republike Krim pri predsjedniku Ruske Federacije Aleksandar Molohov izjavio je za Sputnjik da ne treba obraćati pažnju na riječi predstavnika NATO-a.

- Nije rekao ništa novo. Redovne ritualne fraze koje odražavaju čvrst i nekonstruktivan stav NATO vojske - objasnio je Molohov.