latinica  ћирилица
23/05/2019 |  09:29 ⇒ 09:30 | Autor: B92

F-35 na nebu iznad Danske (VIDEO)

Na nebu iznad Danske pojaviće se lovci F-35. Zvaničnici kažu da je to istorijski trenutak, ali stručnjaci kažu "previše buke, kao na rok koncertu".
Lovac F-35 - Foto: Screenshot
Lovac F-35Foto: Screenshot

Naime, kako prenosi Sputnjik internešenel, izračunato je da će lokalno stanovništvo zbog preleta F-35 biti izloženo velikoj količini buke, ravnoj onoj koja se čuje na rok koncertima.

Avioni F-35 našli su se na nebu iznad Danske nakon potpisivanja, kako domaći mediji navode, istorijskog sporazuma o nabavci. Njihov prvi zadatak je bio izvođenje demonstracionih letova.

"Svečanosti" su prisustvovali vojni zvaničnici koji su nabavku letjelica predstavili kao pojačanje odbrane vazdunšnog prostora Danske, ali lokalno stanovništvo imalo je druge brige.

Naime, prema proračunima stvarni nivo buke iznad mejsta nad kojim su izvršeni letovi F-35, podigao se iznad dozvoljene gornje granice. Zbog toga stanari 618 domova brinu, jer je F -35 bučniji od F-16, čije prelete su takođe morali da trpe.

Iza cijele priče stoji namjera da se F-35 unaprijedi, odnosno da se pojača sistem raketnog pogona, ali nauštrb potrošnje goriva. To opet, smatraju stručnjaci, stvara veću buku. Zato su danski zvaničnici odlučili da, prije nego što započnu nadograđivanje F-35 upitaju stanovnike naselja iznad kog se preleti vrše, koliko im je sve to bučno.

Plan je bio prvo pustiti F-16 da prolete, pa zatim i F- 35, a stanovništvo potom treba da kaže koji avion je bučniji i otprilike za koliko.