latinica  ћирилица
23/05/2019 |  09:34 ⇒ 13:13 | Autor: SRNA

Ključni problem u nabavci lijekova - Zakon o javnim nabavkama BiH

Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske saopštio je da ima obezbijeđen novac za nabavku sredstava i lijekova za normalno funkcionisanje, ali da, zbog komlikovanih zakonskih procedura, nije u mogućnosti da ga iskoristi, te da je ključni problem u sprovođenju Zakona o javnim nabavkama BiH i u Kancelariji za razmatranje žalbi.
Univerzitetski-klinički centar Republike Srpske -
Univerzitetski-klinički centar Republike Srpske

Iz UKC-a pojašnjavaju da Kancelarija za razmatranje žalbi BiH ne prepoznaje prioritete, zbog čega se sva roba i medicinska sredstva koja nekome mogu da spase život, zakonski tretiraju na isti način.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi ističu da su sve tendenciozniji napisi u medijima o nedostatku pojedinih sredstava i lijekova u kojima se okrivljuje rukovodstvo UKC-a netačne i neprovjerene informacije.

Kako navode iz UKC-a, posljednji primjer je raspisivanje tendera za nabavku hirurških konaca u decembru prošle godine kada se na rješenje povodom žalbe čekalo tri mjeseca, umjesto zakonski predviđenog roka od 15 do 30 dana.

To dovodi UKC u situaciju da ne može obezbijediti kontinurano snabdijevanje ovim i sličnim strateškim materijalima iako su blagovremeno preduzete sve mjere i aktivnosti da se predmetna procedura javne nabavke sprovede u rokovima koji obezbjeđuju kontinuirano snabdijevanje, navodi se u saopštenju.

- Neažurnošću ili nečinjenjem drugih organa koji su uključeni u sistem javnih nabavki trpimo posljedice na koje u sadašnjim uslovima funkcionisanja Kancelarije za razmatranje žalbi ne možemo uticati - navodi se u saopštenju.

Iz UKC-a apeluju na medije, kao jedan od najuticajnijih faktora u društvu, da izvrše pozitivan pritisak na sve subjekte u sistemu javnih nabavki /Kancelarija za razmatranje žalbi BiH i primjenioce Zakona o javnim nabavkama/ da bi ovi i slični problemi bili otklonjeni, prevashodno na dobrobit i zadovoljstvo korisnika usluga ove zdravstvene ustanove.

Iz UKC-a podsjećaju da je ovo najveća zdravstvena ustanova u Srpskoj u kojoj se svakodnevno ambulantno zbrine više od 5.000 pacijenata, a bolnički se liječi više od 1.000 pacijenata na dnevnom nivou.

- Naša ustanova podržava svaku inicijativu koja će na kraju dovesti do rješavanja problema ako on postoji i stvaranja boljeg ambijenta za liječenje naših pacijenata. Međutim, ne podržavamo javne istupe pojedinica, udruženja i organizacija koji olako donose zaključke o funkcionisanju najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj, te obmanjujući javnost, unose paniku među najosjetljivije kategorije stanovništva - naglašavaju iz UKC-a.