X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
23/05/2019 |  11:10 ⇒ 21:19 | Izvor: RTRS

Pukla mreža Eko centra u Bočcu, sav otpad završio kod hidroelektrane (FOTO)

Zaštitna mreža Eko centra Bočac je pukla, potvrđeno je u "HE Bočac".

Goran Milanović, direktor HE "Bočac" rekao je da se trenutno kod brane nakupilo oko devet hiljada metara kubnih otpada - stabla, plastike i drugog plutajućeg otpad koji je ranije zadržavala zaštitna mreža Eko centra.

- Otpad ne može dalje od brane, HE "Bočac" neće dozvoliti dalji prolaz otpada i to ni na koji način ne utiče na rad hidroelektrane - kaže Milanović.

Najveći problem biće, kaže Milanović, obezbjeđivanje novca za čišćenje otpada, jer sredstva koja Hidroelektrana ima u svom redovnom godišnjem planu za tu namjenu neće biti dovoljna.

Izvršni direktor za proizvodnju i održavanje u HE "Bočac" Velibor Јarić kaže da je brana ove hidroelektrane prirodna barijera za sav plutajući otpad i ne dozvoljava mu da ode nizvodno od brane. Јedini problem je, kaže, što se optad tu akumulira i koji sada treba očistiti.

- Ove velike količine smeća nam predstavnjaju veliki problem jer mi po planu rada imamo samo jedno čišćenje godišnje. Voda puna otpada ne predstavlja problem prilikom ulaska u turbine jer postoje rešetke koje štite - dodao je.

Na pitanje kako riješti problem bacanja otpada u rijeku, jer veliki dio otpada dolazi iz gornjih tokova rijeke, odnosno iz Federacije BiH, Јarić kaže da bi bilo dobro kada bi se ostvarila međuentitetska saradnja svih opština uzvodno i nizvodno od HE Bočac.

- Ovo je problem svih opština koje se nalaze u ovom slivu. Najbolje bi bilo kada bi se svi držali zakona. Mi jesmo prirodna prepreka i čistimo to smeće, ali bi najbolje bilo kada tog smeća ne bilo i kada bi inspekcije radile svoj posao i kažnjavale sve one koji otpad ne odlažu tamo gdje je propisano - rekao je Јarić.

Mreža Eko centra Bočac godišnje je skupljala oko 10 hiljada metara kubnih plutajućeg otpada.