latinica  ћирилица
23/05/2019 |  11:15 | Autor: SRNA

Smajlović: HDZ-u treba novi legitimitet i zato podržava Srbe

Novinar Ljiljana Smajlović ocijenila je da je podrška hrvatskih nacionalista poput Miroslava Ćire Blaževića srpskoj listi Milorada Pupovca u predizbornoj kampanji za Evropski parlament, samo nastavak strategije HDZ-a jer mu treba novi legitimitet pošto je protjerao Srbe i sada ih tretira kao rijetke biljke.
Ljiljana Smajlović (foto:mc.rs) -
Ljiljana Smajlović (foto:mc.rs)

- Meni se čini da bi i Franjo Tuđman, da je živ, govorio slično. Oni su dobili rat, protjerali Srbe i sada Srbe tretiraju kao rijetke biljke koje treba sačuvati - rekla je Smajlovićeva za RTS.

Ona je ukazala da Ćiri Blaževiću i Tuđmanu ne treba drugi legitimitet jer su iz rata izašli kao pobjednici, ali da je ovom HDZ-u potreban novi legitimitet.

- Za to im je potrebno da podignu Srbe kao neprijatelje, kao nekog ko je još uvek opasan, a nije - rekla je Smajlovićeva.

Ona smatra da se podrška /bivšeg predsjednika Hrvatske/ Stjepana Mesića uklapa u to raspoloženje.

- To je isto kada se Amerikanci pretvaraju da su Rusi jako opasni za planetu. To naravno nije tačno, ali za to postoje politički razlozi. Vlast napumpava neprijatelja, to je ta politika straha. Za Srbe koji žive u Hrvatskoj i za nas ovdje to izgleda užasno, ali to sve ima politički kontekst - objašnjava Smajlovićeva.

Govoreći o aferi sa austrijskim vicekancelarom Hajncom Kristijanom Štraheom, Smajlovićeva ističe da ta afera, takođe, ima političku pozadinu.

- Ako ste novinar, kada dobijete takav snimak i ako je autentičan, vi ga objavljujete. Ali ne možete da se ne zapitate zašto vam je to dato poslije dvije godine. Ovo je urađeno vrlo profesionalno od onih koji se spremaju za to da kada na vlast dolaze ljudi protiv vaše volje da ih rušite, i takvi materijali se čuvaju - rekla je Smajlovićeva.

Ona je istakla da je, ako obavještajne službe ruše vlade, to relevantno za građane Evrope u istoj mjeri u kojoj je bitno da li su političari korumpirani.

Govoreći o predstavljanju evropskih izbora kao pitanja života i smrti jer prijete populisti i nacionalisti, Smajlovićeva je navela da je to politika - "mi smo dobo, a oni su zlo" i ocijenila da razlike između "tobožnjeg zla i dobra u politici nisu toliko velike i tu ima dosta licemerstva".

- Nije toliko bitna Štraheova partija koliko poruka Sebastijanu Kurcu da se desničarske stranke ne smiju nikada normalizovati - naglasila je Smajlovićeva.

Prema njenim riječima, od budućeg rasporeda partijskih blokova u Evropskom parlamentu, zavisi i kako će se evropski izbori odraziti na Srbiju i region.

- Najveći Evropljanin trenutno je Emanuel Makron koji je istovremeno i najveći protivnik daljeg proširenja. Za nas nema dobrog rješenja osim da desničari budu baš poraženi do nogu pa da se evropski političari opuste, poput Makrona, pa kažu sada mogu da trošim svoj politički kapital i borim se za proširenje - rekla je Smajlovićeva.