latinica  ћирилица
23/05/2019 |  11:18 | Autor: SRNA

Delimustafiću predložen pritvor za još dva mjeseca

Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je treći put rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu kojim se Alija Delimustafić, optužen za krivična djela u vezi sa prodajom nekretnina, pušta iz pritvora uz plaćanje kaucije u iznosu od milion KM.
Alija Delimustafić - Foto: klix.ba
Alija DelimustafićFoto: klix.ba

Portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić izjavila je Srni da je Delimustafiću produžen pritvor za još dva mjeseca, te da pritvor može trajati do 17. jula ili do nove odluke suda.

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu donijelo je rješenje da Delimustafić izađe na slobodu uz kauciju od milion KM u januaru ove godine, a Vrhovni sud FBiH ga je ukinuo narednog mjeseca, a isto se ponovilo i u aprilu.

Optužnica protiv Alije Delimustafića potvrđena je krajem 2017. godine.

Delimustafića se sumnjiči da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Kantona Sarajevo.

U optužnici se navodi da su u sudskim postupcima koje je vodila sudija Lejla Fazlagić-Pašić nekretnine s umrlih knjižili na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim licima.

Prema optužnici, činjenjem ovih krivičnih djela stekli su protivpravnu imovinsku korist veću od 10 miliona KM.