latinica  ћирилица
23/05/2019 |  12:04 ⇒ 12:08 | Autor: srpskainfo.com

Preminuo još jedan migrant iz cisterne; dvojica se i dalje bore za život

Noćas je u Kliničkom centru Vojvodine preminuo još jedan migrant koji je u utorak sa prijateljima pronađen u jednoj cisterni u Futogu.
Migranti u cisterni-Futog (Foto:Nenad Mihajlović/RAS Srbija) -
Migranti u cisterni-Futog (Foto:Nenad Mihajlović/RAS Srbija)

- U noći između srijede i četvrtka u Urgentnom centru preminula je druga osoba od četvorice koji su pronađeni u besvjesnom stanju sa znakovima toplotnog udara i hipoksije u cisterni. Dva pacijenta su i dalje u teškom stanju i nalaze se na odjeljenju intenzivne terapije u Urgentnom centru pod stalnim ljekarskim nadzorom – kaže za Blic portparol Kliničkog centra Vojvodine Siniša Knežević.

Јuče ujutru preminuo je prvi od četiri mladića koji su sakrivajući se u cisterni kamiona slovenačkih registarskih oznaka htjeli ilegalno da pređu granicu.

Kako je Blic izvještavao, radnici perionice u Futogu u Železničkoj ulici BB našli su migrante u besvjesnom stanju u ponedjeljak kada su krenuli da peru cisternu slovenačkih tablica. Iz novosadske policije kažu da je nije utvrđeno nikakvo krivično djelo u ovom nesrećnom slučaju. Izvještaj će uskoro predati tužilaštvu.

- Pretpostavlja se da su bar dvojica iz Avganistana. Moguće i sva četvorica. S obzirom na njihovo stanje prikupljanje informacija ide malo sporije, nije ih jednostvano pribaviti. Svi smo oprezni nema razloga da se bilo šta forsira. Utvrđeno je da krivičnog djela nema i da vozač difinitivno nema veze sa migrantima – rekli su nezvanično iz novosadske policije.

Kako dodaju, još nije utvrđeno u kom su mjestu migranti tačno ušli u cisternu, iako se spekuliše da je možda u pitanju Ćuprija gdje je vozač prespavao jednu noć kada je istovario robu, tačnije glukozu na Kosovu. Vozač je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a radi za slovenačku kompaniju.

Detalji će biti poznati kada mladići, čemu se svi nadaju, budu u stanju da govore. Oni su uz sebe u cisterni imali i prtljag.

Vladimir Cucić komesar za izbjeglice kaže za Blic da su upravo mladići iz Avganistana najskloniji da se dovode u opasne situacije kako bi se domogli teritorije Evropske unije.

- Teško mi je. To su sve djeca. Ako prežive treba da slave ovog čovjeka koji je otvorio cisternu da ju opere. Djeca iz Avganistana su čudo, šta im sve pada na pamet! Kače se od kamione i vozove i misle da će tako izdržati stotine kilometara vožnje. Sada su popularne cisterne jer im je neko izgleda rekao da one ne idu na skener. Naravno da je suludo uopšte ući u cisternu. Svake godine pogine nam dvoje ili troje migranata. Da nema policije u Šidu koja svaku noć pregleda vozove i skida ih sa šina, ko zna koliko bi imali nesreća, a vjerujte svaku noć ih pronalaze – rekao je Cucić.

Podsjećaju, radnici perionice koji su krenuli da očiste cisternu zatekli su unutra četiri tijela bez svijesti. Odmah su pozvali policiju, vatrogasce i Hitnu pomoć, koji su ubrzo stigli. Vatrogasci i radnici praonice su uz pomoć viljuškara unesrećene izvukli iz cisterne, nakon čega se ispostavilo da je riječ o migrantima.